Foto: TT

Skarsgård om Weinstein: ”Karln är krossad”

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier handlar inte om en enskild individs beteende – snarare är de symptom på en rådande maktkultur. Det skriver skådespelaren Stellan Skarsgård till Kulturnyheterna.

I dag meddelade den amerikanska Oscarsakademien att man håller ett extrainsatt möte för att diskutera filmmogulen Harvey Weinsteins framtid efter den senaste veckans anklagelser om våldtäkter och sexuella trakasserier från ett stort antal kvinnor i den amerikanska filmbranschen.

Spelade i Weinstein-film

Men enligt skådespelaren Stellan Skarsgård, som hade en roll i filmen ”Good Will Hunting” från 1997 – som producerades av Hollywoodmogulen – är sexuella trakasserier ett betydligt mer utbrett problem, och inte något som kan förklaras med en enskild individs beteende. Det skriver han i ett sms till Kulturnyheterna.

Harvey Weinstein-affären

”Karln är krossad och det är meningslöst att sparka mer på honom. Det får bara folk att tro att det handlar om ett enstaka rötägg när det är ett problem som finns varhelst det finns makt och maktlöshet och massor av kvinnor och män är dagligen utsatta för övergrepp. Och bara en del av dem har med sex att göra”, skriver Stellan Skarsgård.

Utesluts ur Bafta

Harvey Weinstein har efter New York Times avslöjanden, där ett stort antal kvinnor trätt fram och berättat om hur filmproducenten utsatt dem för olika typer av övergrepp, fått sparken från företaget The Weinstein Company, som han grundat med sin bror Bob.

I går meddelade även den brittiska filmakademin Bafta att Weinstein utesluts ur organisationen. ”Vi hoppas att detta skickar ett tydligt meddelande om att ett sådant beteende absolut inte har någon plats i vår industri”, skriver Bafta i ett uttalande.

LÄS MER: Skandalen växer – våldtäktsanklagelser mot Harvey Weinstein

LÄS MER: Lisa Langseth om Weinstein: ”Alla visste om det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet