Trenden har väckt stora känslor på kultursidorna där skribenterna menar att skildringen har fått ett negativt fokus. Foto: Lisa Höök/Pontus Lundahl/TT

Ny våg av moderskapsskildringar väcker debatt: ”Ett gnälligt poserande”

Uppdaterad
Publicerad

En trend om att skildra moderskap har växt fram i svenska influerar- och medievärlden. Det pratas om de mindre glamorösa sidorna med att vara mamma – som nu har följts med debatt på kultursidorna.

Det som upplevdes negativt med mammarollen – som trötthet, förlossningsdepression och att inte känna sig tillräcklig – var tidigare tabu att prata högt om och tystades ner. 

Därför har det blivit en trendvåg av mediemammor som skildrar en transparent och ”verklig” bild av moderskap genom sociala plattformar, podcasts och böcker som motreaktion.

Exempel som kommit ut i år är Emma Bouvins bok Det här är den bästa tiden i ditt liv, Caroline Ringskog Ferrada-Nolis fiktiva tv-serie Amningsrummet och Moa Wallins podcast Mamma Moa. I samtliga skildringar står ”igenkänning” i fokus.

Ett överskott av klagande

Samtidigt har trenden väckt stora känslor på kultursidorna där skribenterna menar att skildringen har fått ett negativt fokus.

Nanna Olasdotter Hallberg skriver i en debattartikel i Expressen att hon är ”trött på bortskämda mediekvinnors jävla gnäll om hur jobbigt det är att vara förälder”. I dagsläget får man inte prata om hur bra man trivs i mammarollen för då finns en risk att råka ut för så kallad ”mom-shaming”.

Hon önskar en högre nivå på debatten än att klaga över hur lite man får sova. 

– Man skaffar sig falska progressiva poänger på att man är en dålig förälder trots att man egentligen inte är det, säger hon.

Elin Grelsson Almestad kommenterar det senaste årets boksläpp om moderskap och instämmer med Olasdotter Hallberg att hon gärna hör andra vittnesmål än mediekvinnornas.

”Precis som i föräldraskapsflödet i sociala medier är det bara ett särskilt sorts livspussel och vardagskaos som beskrivs”, skriver Grelsson Almestad.

Finner systerskap

En av Sveriges största influerare, Michaela Forni, släppte nyligen boken My baby book: en nybliven mammas (helt ärliga) bekännelser om graviditet och att föda barn. Hon menar att det är viktigt med skildringarna för att hitta ett systerskap kvinnor emellan och sträcka ut en hand till sina följare.

– Jag ville prata om det och få support. Det finns ett behov av att diskutera med andra mammor om hur saker kan kännas när det är jobbigt och därför tror jag att många influerare vågar ta upp det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.