Skissernas museum i Lund utsedda till Årets museum 2019 Foto: Pressbild: Sveriges museer

Skissernas museum blir årets museum 2019

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterades det museum som tilldelas den årliga utmärkelsen årets museum av organisationerna Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums). I år gick priset till Skissernas museum i Lund.
Priset delades ut av kulturminister Amanda Lind (MP) i samband med Museernas vårmöte i Östersund.

”Årets museum har en nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Skissernas Museum har etablerat sig som en mötespunkt där kreativiteten får ta plats genom ett imponerande publikt utbud som lockar både nya och bekanta målgrupper”, säger Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Juryn skriver i sin motivering att Skissernas museum ”lyfter vår tids stora frågor, som makt och klimat”.

Annie Lindberg, som är biträdande museichef vid Skissernas museum är väldigt glad över vinsten.

– Det är andra året i rad som vi blev nominerade och nu tog vi hem det. Det känns helt otroligt roligt och är ett kvitto på det hårda arbete vi lagt ner de senaste åren.

Andra nominerade

Utöver Skissernas museum var även Kvinnohistoriskt museum i Umeå och Härjedalens fjällmuseum i Härjedalen nominerade till priset.

”Genom att adressera breda besöksgrupper och välkomna en utomstående blick, bland annat med studentguider från skilda ämnesområden, skapas mervärde och genomslag i samtal kring konst och ett vidgat begrepp om konstnärliga processer”, skriver juryn vidare i sin motivering till att tilldela priset Skissernas museum.

Förra året prisades Göteborgs konsthall i Göteborg, och året dessförinnan Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Isabella Nilsson, Ständig sekreterare i Konstakademin, styrelsen för Sveriges Museer. Pontus Forslund, Enhetschef Administration & Fastighet, Sektor Museer, Göteborg, styrelsen för Svenska ICOM. Anna Hyltse, t f chef för Göteborgs konstmuseum (vinnare Årets museum 2018). Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer