Kvinnohistoriskt museum öppnade i november 2014. Foto: Pressbild

Kvinnohistoriskt museum nominerat till Årets museum

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnohistoriskt museum i Umeå är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum.

I nomineringen står det att museet skapat debatt och står för en nyskapande arena.

Det är Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) som står bakom priset. Förutom Kvinnohistoriska museet i Umeå är Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Skissernas Museum i Lund nominerade.  

Alla har fått föreslå sitt favoritmuseum till juryn och bland dessa har juryn utsett tre kandidater. Man har bland annat tittat på museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Samt vilket genomslag museet fått hos publiken. 

– Kvinnohistoriskt museum har etablerat sig som en offensiv och nyskapande arena för kunskapsförmedling och debatt. Genom att skapa trygga rum kan forskning om makt, historia och kön lyftas fram och tankar, idéer och metoder stimulera till aktivt deltagande kring ett immateriellt kulturarv. Diskussionen om inkludering och exkludering i ett demokratiskt samhälle bidrar till att understryka museets roll som stimulerande mötesplats, skriver juryn i sin motivering 

Vinnaren tillkännages i Östersund den 9 april.

Juryn för Årets museum

Isabella Nilsson, Ständig sekreterare i Konstakademin, styrelsen för Sveriges Museer. Pontus Forslund, Enhetschef Administration & Fastighet, Sektor Museer, Göteborg, styrelsen för Svenska ICOM. Anna Hyltse, t f chef Göteborgs konstmuseum (vinnare Årets museum 2018). Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.