Foto: SVT

Kvinnohistoriskt museum finner formen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnohistoriskt museum är ett museum som är ständigt ifrågasatt. Det har funnits ett drygt år, och nu tycker museichefen Maria Perstedt att museet börjar finna sin form i att lyfta fram ny historia.

Museet öppnade samtidigt som kulturhuset Väven i  november 2014. Sedan dess har museet haft fem utställningar, 54000 besökare, och ordnat 35 diskussionskvällar om aktuella ämnen. Museet kom till när Vänsterpartiet krävde ett Kvinnohistoriskt museum för att gå med på en flytt av det gamla stadsbiblioteket från Vasaplan till Väven. Och partiet känner fortfarande starkt för museet.

– Det är ju lite grann av Vänsterpartiets flaggskepp. Nu har vi fått ett sånt här museum av internationell klass och det är vi jättestolta över, säger Ulrika Edman (V), gruppledare i Umeå.

Socialdemokraterna och Centerpartiet stöttar museet, men Centerpartiet skulle vilja se en samordning med andra museer. Liberalerna är splittrade och Moderater, Sverigedemokrater och Kristdemokrater vill lägga ner det.

Fem miljoner i personalkostnader

Av budgeten på drygt 11 miljoner går nästan fem miljoner kronor till personal, och drygt en miljon till utställningar. Men museichefen Maria Perstedt säger att all personal arbetar med utställningsverksamheten och även med pedagogik och kommunikation.

– Alla de här miljonerna går till att vi ska vara här och nu för vår publik, säger Maria Perstedt.

Det är ett museum som har ifrågasatts och kritiserats, men som på många sätt vill vara annorlunda, man vill berätta en annorlunda historia än den som hittills berättats.

– Framför allt att vi släpper in röster som är andra än dem som tidigare har hörts, säger Maria Perstedt. Nya röster, nya berättelser.

Hon fortsätter:

– Jag är jätteglad för all pepp och alla glada tillrop som vi får hela tiden. Och lika intressant är de som tycker annorlunda, de som vill ha något annat och som kan argumentera för det. Jag lyssnar väldigt mycket på det och vi är väldigt öppna för den typen av diskussioner och samtal, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.