Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det tillstånd som han befann sig i var självförvållat” – i videon hör du chefsrådman Anders Carlbaum svara på tre frågor om domen. Foto: SVT

29-åring döms till 18 års fängelse för mordet på Haga i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

29-åringen som mördade en kvinna i en lägenhet på Haga i Umeå med brutalt våld döms till 18 års fängelse i Umeå tingsrätt. Rätten är enig och menar att mannen haft uppsåt – trots att han var psykotisk vid dådet.

– Mannen har försatt sig i den situationen själv. Då kan man inte komma undan med så allvarlig våldsanvändning, säger åklagaren Anna Lundberg.

Hör chefsrådman Anders Carlbaum svara på tre frågor om domen i videon ovan.

Det var i september förra året som en 32-årig kvinna hittas död i sin lägenhet på Haga i Umeå. En 29-årig närstående man greps på plats.

Misstänkt mord på Haga

Mannen har erkänt att han dödat kvinnan, men har nekat till mord eftersom han menar att han inte haft uppsåt att döda.

Han har förklarat det med att han tagit amfetamin före mordet och inte visste vad han gjorde. Han ska bland annat ha slagit henne med en längdskida och ett strykjärn.

– Jag var säker på att hon skulle ställa sig upp som en zombie, sa han i förhören.

Ökade drogintaget innan mordet

Rättsmedicinalverket har bedömt att mannen begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han bedömdes dock inte lida av en psykisk störning under undersökningstillfället.

Åklagaren yrkade på 18 års fängelse eller livstid, medan mannens advokat ville att han skulle frias. Umeå tingsrätt går på åklagarens linje och dömer mannen till 18 års fängelse.

Eftersom mannen använt både cannabis och amfetamin – och dessutom ökat sitt intag av drogerna i nära anslutning till mordet – anser tingsrätten att mannens psykiska tillstånd var självförvållat.

”Viktigt att tingsrätten markerar”

Tingsrätten menar vidare att mannen i tillräcklig grad varit medveten om sitt handlade och bedöms därför ha haft uppsåt.

– Jag tycker det är viktigt att tingsrätten markerar att mannen satt sig i situationen själv genom att han brukade narkotika och försatte sig i det sinnestillståndet, säger Anna Lundberg.

29-åringen ska betala skadestånd på totalt 221 753 kronor till dödsboet samt kvinnans anhöriga. Mannen döms också för ett grovt olaga hot som inträffade två dagar innan mordet, samt två fall av ringa narkotikabrott.

SVT Nyheter har sökt mannens försvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet