Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste vara en fara för någons liv” – se hur polisen resonerar kring personer med psykisk ohälsa, och hör släktingens larmsamtal från kvällen innan misstänkta mordet. Foto: SVT

Släpptes från polisen i psykotiskt skick – dödade sedan kvinnan på Haga

Uppdaterad
Publicerad

29-åringen som misstänks för mordet på Haga i Umeå släpptes från polisen strax innan mordet. I förundersökningen framkommer det att han var i psykotiskt skick – trots det sattes han på fri fot.

– Vi skulle ha agerat annorlunda, säger Olle Andersson, utredningschefen hos polisen i Västerbotten.

Kvällen innan kvinnan på Haga mördades hotade den misstänkte mördaren en släkting, som han var inneboende hos, med en stor machete. Släktingen lyckades ta sig ut ur lägenheten och larmade polis.

Polisförhör visar att mannen var i dålig skick psykiskt redan då.

Misstänkt mord på Haga

Tuggade konstant och såg grönt

Polisen som grep 29-åringen berättar att han hade vanföreställningar och att han ”såg grönt”.

Polisen beskriver att mannen hade svårt att hålla ordning på tid och rum, hade spända käkar, tuggade konstant och var stirrig i blicken.

Släpptes några timmar senare

Släktingen uppgav i förhör samma dag att 29-åringen fått någon form av psykos, att han inte alls var sig själv.

Trots att flera noterade mannens dåliga hälsa släpptes han ut några timmar senare istället för att köras till psykiatrin.

– Vid det tillfället gjordes den bedömningen, jag har svårt att se att vi skulle ha agerat annorlunda med tanke på vad vi visste då, säger polischefen Olle Andersson.

”Vad har de gjort med min hjärna?”

Släktingen fick ett samtal av polisen vid 04-tiden, där polisen ”varnade honom” för att 29-åringen var släppt och där polisen uppmanade släktingen att lämna sin bostad.

40 minuter senare dök mannen upp, fortfarande i dåligt skick. ”Vad har de gjort med min hjärna?” sa 29-åringen och syftade på polisen.

Polisen självkritisk i efterhand

Släktingen bad 29-åringen att packa sina saker och dra. Han åkte istället till kvinnan på Haga – som sedan hittades mördad nästa morgon.

Polisen är självkritisk till att mannen släpptes utan att psykiatrin kontaktades.

– Om samma sak skulle hända igen i närtid skulle vi agerat annorlunda, säger Olle Andersson, utredningschef hos polisen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet