Polis som griper den misstänkta i samband med mordet på Haga beskriver honom som känslokall och likgiltig. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Misstänkta mannen i förhör efter mordet på Haga: ”Fanns ingen själ”

Uppdaterad
Publicerad

När den misstänkta mannen grips i samband med mordet på Haga i Umeå beskrivs han av polis som likgiltig. I förhör förklarar han att han mått dåligt under en tid och har problem med droger.

– Allt är huller om buller. Jag vet knappt vem jag är, säger han.

Den 29-årige mannen greps i den lägenhet där mordet misstänks ha skett. När mannen omhändertogs utförde han HLR på den då redan döda kvinnan.

Han beskrivs som likgiltig av både polis och ambulanspersonal och enligt flera vittnesuppgifter skrattar och hånler han flera gånger.

Misstänkt mord på Haga

–Jag upplever XX spontant som mycket obehaglig i sitt sätt att föra sig samt att hans blick ser mörk ut, skriver en polis i ett protokoll efter händelsen.

Säger inget när han grips

Polis reagerade på att mannen inte sa något i samband med gripandet. Det var först en stund senare som mannen började prata osammanhängande.

– När mina kollegor håller i den gripna och frågar honom om namn och personnummer så uppfattar jag honom som väldigt känslokall och i någon form av psykos, skriver en annan polis.

Dagen efter mordet misstänks mannen ha angripit sin advokat i förhörsrummet.

”Vet knappt vem jag är”

I förhör har mannen berättat att han mått dåligt en tid och haft problem med droger. Han beskriver att han tog ett stryptag om kvinnan och att något triggade honom som gjorde att han tappade kontrollen.

– Allt är huller om buller, jag får inte rätsida på någonting överhuvud taget. Jag vet knappt vem jag är, berättar den misstänkte.

Har minnesluckor

Mannen upplever att han har minnesluckor från händelsen. Han kan bara återge korta, fragmentariska bilder från morgonen och gripandet.

– Hon var redan död i mitt huvud, det fanns ingen själ, berättar mannen.

Polisen: Men om hon i din tanke redan var död, varför skulle du strypa och döda henne?

– Det var det eller ta mitt egna liv. Så var processen i mitt huvud då, svarar han i förhör.

Hade allvarlig psykisk störning

Rättsmedicinalverket har tidigare bedömt att mannen begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

SVT har sökt mannens försvarare vid ett flertal tillfällen utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kartläggningen över hur den 32-åriga kvinnans sista dygn var innan hon hittades mördad i sin lägenhet på Haga. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet