Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har inte varit ett helt kort händelseförlopp” – åklagaren Anna Lundberg berättar om morgonen den 30 september när den 32-åriga kvinnan mördades. Foto: Arkivbild/SVT

Mördade kvinnan i Umeå bad om hjälp – skickade meddelanden till vänner

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som mördades i sitt hem på Haga i Umeå utsattes för kraftigt och utdraget våld. Telefontömningar visar att kvinnan bad om hjälp vid två tillfällen – med 30 minuters mellanrum.

– I need immediate help from you, skriver kvinnan i ett sms till sin kompis.

Kvinnan hade kommit hem från sitt nattjobb innan hon attackerades av mannen som just då var inneboende hos henne.

Polisutredningen visar att kvinnans telefon kopplade upp mot hennes wifi 02.07. Klockan 07.08-07.09 skickade hon tre sms till en väninna där hon bad om omedelbar hjälp: ”I need immediate help from you”, ”Now”, och ”Are you awake?” löd de tre meddelandena.

Misstänkt mord på Haga

En halvtimme senare skickade hon ett nytt meddelanden till en manlig bekant där hon återigen bad om hjälp. Han besvarade dock inte meddelandet förrän 11.54, då kvinnan redan var död.

Gjorde iakttagelser genom brevinkastet

Väninnan bodde i samma hus som kvinnan, men såg inte sms:et förrän drygt två timmar senare då hon vaknande. Hon besvarade kvinnans sms, men när hon inte fick något svar blev hon orolig och gick bort till kvinnans lägenhet tillsammans med sin sambo för att se vad hon behövde hjälp med.

– Där gör de vissa iakttagelser utanför och genom brevinkastet och slutligen ser de hur den tilltalade går från offrets bostad. De börjar då interagera med varandra och där utanför ger den tilltalade uttryck för att han dödat henne på direkt fråga, berättar kammaråklagare Anna Lundberg.

Vid liv fram till 08.27

Först 08.27, alltså 50 minuter efter att offret kontaktat sin andra vän, sker sista aktiviteten på hennes mobiltelefon.

– Vad som i detalj händer mellan den här tiden kan vi inte riktigt besvara. Jag vet bara när hon bett om hjälp och när hennes telefon inte längre används och gör den logiska slutsatsen att så länge telefonen är aktiv är hon vid liv, säger Anna Lundberg.

Kvinnans sms-konversation med väninnan den 30 september förra året. Foto: Ur förundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet