Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Anna Lundberg om den åtalade mannens motiv till mordet – och varför han utförde HLR på den döda kvinnan när han greps av polisen. Foto: Arkivbilder/SVT

Kvinnan ströps och knivhöggs – 29-åring åtalas för mordet på Haga i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man åtalas för mord på en 32-årig kvinna på stadsdelen Haga i Umeå. Mannen misstänks ha strypt och knivhuggit kvinnan – men också slagit henne med en stav, skida och strykjärn.

– Det är kraftigt våld med tanke på att hon hade flertalet frakturer i ansiktet, säger kammaråklagare Anna Lundberg.

Mordet skedde den 30 september förra året. Mannen och kvinnan lärde känna varandra vintern 2022 och hade träffats cirka tio gånger. Mordet ägde rum i hennes lägenhet.

– Utredningen visar att mannen har tagit stryptag runt kvinnans hals och därefter fortsatt att slå henne med tillhyggen och huggit henne med en kniv, säger Anna Lundberg.

Misstänkt mord på Haga

I lägenheten, i anslutning till kvinnan, hittades en kniv, ett strykjärn, en skidstav och en längdskida.

– Det är alla de brottsverktyg som jag menar använts, säger Anna Lundberg.

Offret bad två personer om hjälp

Innan kvinnan mördades kontaktade hon två personer via sms respektive sociala medier och bad om hjälp. En av dessa såg meddelandet drygt två timmar senare och begav sig då till kvinnans adress tillsammans med sin sambo. Utanför lägenheten mötte de den nu åtalade mannen, som ska ha berättat för dem att han dödat kvinnan.

Mannen har även i förhör vidgått att han dödat kvinnan.

Var inte vid medvetande när våldet fortsatte

Åklagaren bedömer bevisläget mot mannen som gott.

– Förhör har gjorts med mannen och många vittnen, bland annat de grannar som larmade. Polisen har också sökt av området utomhus för att utesluta andra möjliga gärningspersoner, säger Anna Lundberg och fortsätter:

– Brottsplatsen är inomhus i kvinnans lägenhet och analyserna talar för att kvinnan inte var vid medvetande när mannen utdelade det våldet som gett blödande skador, säger Anna Lundberg.

Mannen åtalas också för narkotikabrott, vilket han erkänner.

Hör varför mannen utförde HLR på den döda kvinnan när han greps av polisen i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet