Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde att jag skulle dö” – se när advokaten Lena Isaksson blir överfallen i arresten. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll, Marilén Karlsson/SVT

Advokaten Lena attackerades av Umeåmördaren i arresten: ”Trodde jag skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Lena Isaksson utsågs att företräda 29-åringen som dödade en kvinna på Haga i Umeå. När hon träffade mannen ensam i arresten, dagen efter mordet, attackerade han henne. Hon väljer nu att berätta om händelsen.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

I höstas greps 29-åringen av polis när han utförde HLR på den döda kvinnan i lägenheten på Haga. Polisen som grep mannen berättar att han hade vanföreställningar och att han ”såg grönt”.

Mannen önskade en kvinnlig försvarare och den rutinerade advokaten Lena Isaksson fick uppdraget. Dagen efter mordet träffade hon den misstänkte ensam i arresten, där han attackerar henne. Mannen ska enligt Lena Isaksson sagt: ”Jag ska begå självmord, men först ska jag döda dig”,

Misstänkt mord på Haga

I videon ovanför ser du när mannen attackerar henne i arresten.

Blev rädd för sitt liv

Lena Isaksson har arbetat på rättspsykiatrisk avdelning och på fängelse, men säger att hon inte varit med om något liknande förr.

– Jag blev fruktansvärt rädd, säger Lena Isaksson.

Den morddömde mannen åtalas nu för misshandel. Under rättegången uppgav han att han inte minns att han hotat henne.

– Han förnekar brott, säger Petter Hetta, mannens försvarsadvokat.

Enligt målsägandebiträdet är det ovanligt att en klient angriper sin egen advokat.

– Jag har jobbat i 30 år och har aldrig någonsin varit med om något liknande. Sådana här saker inträffar otroligt sällan, säger Thomas Olsson.

Fick för lite information

Rättsmedicinalverket bedömde att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden. Thomas Olsson är kritisk till att hon inte fick information av polisen om mannens psykiska mående.

– Normalt träffar man sådana här klienter på rättspsykiatriska avdelningar och då har man klart för sig att det är en instabil person.

Olle Andersson, utredningschef vid polisen i Västerbotten, tycker att polisen gjort vad de kunnat för att informera.

– Vår bild är att advokaten fått information om att det fanns en stor risk att något kunde hända. Vi kan bara beklaga om det inte gick fram eller kunde ha framförts tydligare, säger Olle Andersson.

Dom väntas komma 26 juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av mordet på Haga i Umeå på en minut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet