Poliser griper mannen utanför den mördade kvinnans bostad. Foto: SVT

Mordet på Haga: Misstänkt kan lida av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-åldern som misstänks ha mördat en kvinna på stadsdelen Haga i Umeå i slutet av september kan lida av en psykisk störning. Det visar den paragraf 7-undersökning som mannen genomgått.

Den 30 september hittades en kvinna i 30-årsåldern död i en lägenhet på Haga. En man i 30-årsåldern greps på plats och har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

I samband med att mannen häktades slog rätten fast att han skulle genomgå en paragraf 7-utredning, även kallad en liten sinnesundersökning.

Den undersökningen är nu klar och visar att mannen kan ha lidit av en psykisk störning vid tillfället för gärningen samt när undersökningen gjordes.

Åklagaren har fram till 30 november på sig att väcka åtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här griper polisen den mordmisstänkte mannen. Foto: SVT

Vad är en paragraf 7-undersökning?

Paragraf 7-undersökning, som ibland även kallas paragraf 7 eller p7 undersökning, är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas.

Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och/eller har behov av rättspsykiatrisk vård.

Efter det kan det finnas skäl att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning, som är en mer omfattande utredning.

Källa: Rättsmedicinalverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.