Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder den rättsmedicinska bedömningen och hur ovanlig är den? Peter Andiné, professor i rättspsykiatri, förklarar i klippet. Foto: SVT

Mordet på Haga: Misstänkt led av allvarlig psykisk störning – kan ändå dömas till fängelse

Publicerad

Den man som misstänks ha mördat en kvinna på Haga i Umeå led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet. Trots detta kan han dömas till fängelse eftersom hans psykiska status ändrats vid tiden för undersökningen.

– Man kan lida av en kortvarig allvarlig störning som sedan går över. Det vanliga är att man orsakat den själv genom att ta en drog, säger Peter Andiné, docent i rättspsykiatri.

I september hittades en kvinna hittas död i en lägenhet i Umeå. På plats greps en man i 30-årsåldern misstänkt för mord.

Mannen har erkänt att han dödat kvinnan, och har genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Den visade att mannen vid tiden för dådet led av en allvarlig psykisk störning. Men vid tiden för undersökningen bedömdes han inte göra det – vilket betyder att han kan dömas till fängelse.

Misstänkt mord på Haga

– Det är ovanligt och min erfarenhet är att det bara handlar om ett fåtal fall per år, säger Peter Andiné som är docent i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet.

Möjlighet för domstolen

Sedan 2008 kan personer dömas till fängelse även om de hade en allvarlig psykisk störning vid gärningen, om synnerliga skäl föreligger.

– Det är en öppning för domstolen om det är ett brott med stort straffvärde. Personen har inget eller ett ringa vårdbehov och har själv orsakat sin psykiska störning – då faller det så kallade fängelseförbudet, säger Peter Andiné.

Advokaten: ”Ska bedömas om han haft uppsåt”

Den misstänkta mannens försvarare Peter Hetta vill inte kommentera sin klients inställning till rubriceringen mord. Han menar att utfallet av den rättspsykiatriska utredningen kommer att bli en utmaning för rätten.

– Det är inte en lätt uppgift. Rubriceringen mord förutsätter att han har haft uppsåt och det ska göras en bedömning om en person som har de här förutsättningarna kan tänkas ha uppsåt, säger Hetta.

Åklagaren har fram till 19 mars på sig att väcka åtal i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet