Hör mer om partiernas förslag i klippet. Foto: SVT

Flera partier öppna för att lagstifta om bemannade skolbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Färre än hälften av Sveriges elever i grund- och gymnasieskolan har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Nu föreslår flera partier att det ska lagstiftas om bemannade skolbibliotek.

– Vi vill införa lag på bemannade skolbibliotek med utbildad personal och att alla elever oavsett skola ska ha tillgång till detta, säger tidigare kulturminister Amanda Lind (MP).

Efter en längre tids debatt om barns minskande läsning kom 2021 en skolbiblioteksutredning som innehöll en rad förslag för att stärka likvärdigheten på svenska skolor. Ett av dessa handlade om att lyfta in krav på bemannade skolbibliotek i skollagen. Utredningen landade väl i biblioteksvärlden, men sedan dess har ingenting hänt och regeringen hänvisar till att frågan är under beredning.

– Är det något vallöfte jag vill se är det att utredningens förslag genomförs, säger Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta, Stockholm.

Hon tycker att det är problematiskt att likvärdigheten är så dålig.

– Jag jobbar heltid, det betyder att jag har stor möjlighet att göra nytta. Jag har också ett bra medieanslag att köpa böcker för. Det finns många som har det sämre med ingen personal och bara ett hörn med några böcker, säger hon.

Så ser partierna på frågan

I dagsläget har 46 procent av av landets skol- och gymnasieelever tillgång till ett bemannat skolbibliotek enligt Kungliga bibliotekets statistik. Nu lyfter flera partier utredningens förslag på lagstiftning i valrörelsen.

I Kulturnyheternas enkät till partierna visar det sig att även Vänsterpartiet har avsatt budgetmedel för bemannade skolbibliotek och partier som Liberalerna och Moderaterna öppnar även de för lagstiftning.

Två partier ställer sig kritiska till utredningens förslag om lagstiftningen om bemanning: Kristdemokraterna som vill låta kommunerna själva bestämma och Sverigedemokraterna som tycker att det riskerar att ställa orimliga krav på mindre skolor.

– Vi vill att varje skola ska ha tillgång till ett eget bibliotek, men vi ställer oss inte bakom utredningens förslag att alla ska ha ett bemannat skolbibliotek. Det kan riskera att bli droppen för till exempel små föräldrakooperativa friskolor i glesbygden. Det väsentliga är att barn och unga har riklig tillgång till litteratur, säger SD:s kulturpolitiske talesperson Bo Broman.

Tidigare kulturministern Amanda Lind (MP) menar emellertid att utredningen föreslår ett undantag för de riktigt små enheterna.

– Och är det en skola som ligger riktigt nära ett folkbibliotek kan man lösa det här genom skarpa avtal om det finns skolbibliotekariekompetens, säger Amanda Lind.

Så tycker partierna om Skolbiblioteken

Alla partier är positiva i grunden skolbibliotek. Däremot skiljer sig partierna sig åt i synen på om det ska lagstiftas om bemannade skolbibliotek.  

CENTERPARTIET

Vi är i grunden positiva till förslaget men anser att det behöver finnas en viss flexibilitet för små skolor.  

Vi har inte avsatt några särskilda pengar till just denna satsning.

LIBERALERNA

Vi anser att varje elev ska ha tillgång till bemannat bibliotek och ställer sig därför bakom utredningens förslag.  

Hur det ska finansieras får avgöras i kommande förhandlingar mellan stat, kommuner och skolhuvudmän. 

MODERATERNA

Vi tycker att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek enligt lagen. Vissa undantag medges i mindre orter där lösningen kan vara ett samarbete med ett folkbibliotek. Moderaterna har föreslagit att Skolverkets ”likvärdighetsbidrag” ska kunna användas för att förstärka skolbiblioteken.

SOCIALDEMOKRATERNA

Utredningens förslag är nu under beredning på Regeringskansliet men vi vill fortsätta satsa på skolbiblioteken, ta itu med den bristande likvärdigheten och stoppa vinstjakten. 

SVERIGEDEMOKRATERNA

Vi vill att varje skola har tillgång till ett eget bibliotek, men ställer oss inte bakom utredningens krav på att alla skolor ska ha ett eget bemannat skolbibliotek eftersom det riskerar bli droppen för t.ex. små föräldrakooperativa friskolor i glesbygden.

VÄNSTERPARTIET

Vi föreslår att skollagen ändras så att det slås fast att alla elever har rätt till ett bemannat skolbibliotek. Vi har föreslagit fler platser på skolbibliotekarieutbildningen och i vårt budgetförslag skjutit till pengar till kommunerna för att bygga upp fler skolbibliotek. 

KRISTDEMOKRATERNA

Kristdemokraterna är positiva till att ha bemannade skolbibliotek. Vi anser samtidigt att kommunerna själva ska ha makten att bestämma i vilken grad de vill bemanna sina skolbibliotek.

MILJÖPARTIET

Vi vill inför lag på bemannade skolbibliotek med utbildad personal och att alla elever i Sverige oavsett skola ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Vi har budgeterat för kostnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.