Foto: TT

Skrivarstuga på KTH ska leda till mer jämlikt Wikipedia

Uppdaterad
Publicerad

På Wikipedia handlar fyra gånger så många artiklar om män än om kvinnor – och 90% av alla artiklar är skrivna av män. Därför anordnas eventet Wikigap – en världsskrivardag som syftat till att öka jämställdheten.

– Kvinnor är inte synliga och det här är inte ett problem för Wikipedia, utan en avspegling av en ojämlikhet som finns i samhället, säger Anna Wahl, vice rektor på Kungliga tekniska högskolan(KTH) i Stockholm.

Wikipedia är världens största uppslagsverk på internet och har ungefär 44 miljoner skrivna sidor, men majoriteten av alla artiklar handlar om och skrivs av män.

– Det finns flera dimensioner som skapar ett problem. Kvinnor är inte synliga och det här är inte ett problem för Wikipedia, utan en avspegling av en ojämlikhet som finns i samhället, säger Anna Wahl, vice rektor på Kungliga tekniska högskolan(KTH) i Stockholm.

Högskolan är ett av de 50 ställen runtom i världen där människor i dag på den internationella kvinnodagen samlas för att skriva artiklar om framstående kvinnor.

Bakom initiativet står Utrikesdepartementet som tillsammans med KTH och Wikimedia Sverige håller i eventet. Ett initiativ som inte löser problemet, men som ändå är viktigt, enligt rektorn Anna Wahl.

– Att skapa en plattform för att öka inflöde av information om kvinnor tror jag är ett bra initiativ. Det löser naturligtvis inte problemet, men det kan inspirerar till att fler vill göra liknande saker och skapa någon slags rörelse, säger Anna.

Män överrepresentativa

På hemsidan Wikipedia finns det fyra gånger så många artiklar som handlar om män än om kvinnor och 90% av alla artiklar är skrivna av män.

På eventet Wikigap samlas därför människor för att skriva artiklar om bland annat kvinnliga experter och förebilder inom olika områden. Temat för skrivarstugan på just KTH är kvinnor i teknikvärlden, men själva eventet är en global kampanj och liknande event hålls i 50 andra länder med olika teman.

Risk för fel samhällsbild

Anna Wahl säger att det är viktigt att belysa det kvinnor gör då risken annars blir att människor får en snedvriden bild av samhället.

– Konsekvensen blir att man tror att om det inte står något om kvinnor så beror det på att de inte finns och inte har bidragit till samhällsutvecklingen. Det är också viktigt att inte endast dokumentera om kvinnor, utan också att saker skrivs av kvinnor.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Kultur
Mer Nyheter