Filmen ”Lilla Skär och alla små brokiga” recenseras av Isabelle Espinoza.

”Skulle aldrig falla mig in att betygsätta den här filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Espinoza har sett den omdebatterade ”Liten Skär och alla små brokiga”.

1:a -2:a minuten. Stellan Skarsgårds röst presenterar en biograf. Röda ridåer ritas upp.

Och en figur tecknas. I den här världen benämns den, ”en liten brokig” och får heta Liten Skär. Den har rosa klänning och rosa kinder och rosa kaninöron, men kan också visa upp jättevassa tänder, och en huggtand som sticker ut rätt som det är. Den morrar lite och verkar arg, men det är bara tillfälligt. Den är gullig, synd vore att säga något annat.

Filmrecensioner

En liten varelse till, en liten brokig till, ritas upp. Den ser ut som en baby med blackface. Tjocka vita läppar, svart ansikte. Baby-afrofrisyr med hjärtan. Får namnet Hjärtat. Om förebilden för den förra, Liten Skär är en vit kanin, är det här en svart baby, inget tvivel om den saken. Den får en prickig dräkt.

2:a – 3:e minuten. En varelse med blåa prickar kommer, den likar en hare och får namnet Bosse. Ytterligare en brokig dyker upp och har kalikåmönstrad one piece, brunt ansikte och liknar en kattunge. Namn: Lilla Ruta.

Nu är de fyra små brokiga.

Då kommer en maskliknande varelse som får heta Lilla Masken. Så fort den hör sitt namn börjar den skälla som en hund.

3.21: Truppen är samlad. Hjärtat, Ruta, Masken, Bosse och Liten Skär. En liten Skär och alla små brokiga.

Party utbryter. Dans förekommer, till modern jazzmusik. Även till traditionell jazzmusik. De brokiga lever allmänt rövare. Hjärtat, blackface-babyn, ljuder som ett blåsinstrument som hör hemma på Bourbon Street när hen sjunger. Bosse har ett pipigt ljud, hens hartänder syns när hen brister ut i pip.

Den kalikåmönstrade Ruta låter som en gök och nu börjar musiken glida över i ett klezmer- liknande sound. Alla brokiga dansar och låter.

3.54: Titelskylten dyker upp. Text: liten skär och alla små brokiga. Förtext-skyltar följer där producenter, kreatörer och sponsorer listas. Till detta hör vi vänligt gitarrjam.

Linda Hambäck har skrivit manus, Stina Wirsén har regisserat och står för design.

4.10: Liten Skär dyker upp och Masken ondulerar in, hen som till allt annat än form och utseende, är en liten hundvalp som skäller, gläfser, dreglar och hoppar upp och slickar de brokiga i ansiktet. Hen hälsar entusiastiskt på Liten Skär. Blackface-babyn, Hjärtat kommer in och blir nu plötsligt föremål för all uppmärksamhet från Masken. Svartsjuka utbryter hos Liten skär. This could get nasty.

4.31: Lilla Ruta, den brokiga med brunt ansikte, kalikåmönster och kattutseende, träder in och vips är hen Maskens favorit. Arga miner från Liten Skär och Hjärtat. Sen kommer prickiga, harliknande Bosse. Gissa vad som händer? Masken älskar Bosse också. Men Bosse börjar gråta av allt slaskigt pussande från Maskens sida. Stellan Skarsgårds röst förmanar: Pussa på dem som vill pussas istället! Masken har svårt att kontrollera sin entusiasm. Men Bosse blir glad igen och de brokiga börjar leka med en blå boll.

Bosse får en smäll av en boll och börjar grina igen. Ruta plockar fram boll efter boll efter boll ur en korg och hela världen blir full av bollar i olika färger och mönster tills Bosse blir rädd och börjar gråta igen. Bosse är nog lite harig.

Reflektion: Det här kan vara symbolik.

6.33: Vem kommer då och städar undan bollar med en sopkvast, om inte blackface-babyn, Hjärtat!

Reflektion: En liten brokig, blackface-babyn, Hjärtat har försetts med ett blackface och är en stereotyp karikatyr av en svart människa, hen jobbar dessutom som städtant, eller är hen eventuellt slav åt de andra brokiga?

6:e -31:a minuten. Någon brokig fyller år och alla busar och lever upp när det är dags att sova. Liten Skär gnager med sina vassa tänder på sänggaveln, är hen en varulv? De brokiga målar och leker med pinnar och får myggbett och äter äpplen och äter godis.

Reflektion: Någon borde ha satt stopp medan tid var, med tanke på vilket omsorgsfullt arbete som lagts ned. Och vilken ansenlig tid till begrundan som måste funnits tillgänglig för alla inblandade kreatörer och producenter medan filmen färdigställdes. Var alla som förblindade av de strålande utsikterna att tjäna en hacka? Uppslukade av sina egna goda avsikter, roliga ideér och uppfinningsrika uppslag?

Skulle aldrig falla mig in att betygsätta den här filmen. Oavsett upphovsmännens goda avsikter med finurliga påhittiga scener så är rasism inte okej.

På plussidan: en intressant debatt kom till stånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet