Slangbellan till ”Respekt”

Publicerad

Författarförbundets debutantpris Slangbellan, som är inriktat på barnoch ungdomsböcker, gick i år till Inti Chavez Perez för ”Respekt en sexbok för killar”.

Priset, som är på 30 000 kronor, instiftades 1998 och har tidigare vunnits av namn som Johanna Thydell för ”I taket lyser stjärnorna”, och Sarah Kadefors för ”Långlördag i city”.

Motiveringen lyder: ”På ett klart och enkelt språk reder Inti Chavez Perez ut de krångligaste sexuella frågor och fördjupar sig i de känsligaste ämnen, med frimodighet, humor och stenhård koll.”

Vi ringde upp Inti som till vardags jobbar på svtdebatt.se Grattis till priset.

– Tack jag är verkligen jätteglad för det.

Vad betyder det här för dig?

– Det betyder jättemycket, inte minst eftersom det är första gången en fackbok har vunnit det här priset, så för mig känns det som en uppvärdering av fackboken som genre. Det betyder också mycket för boken, den har fått bra uppmärksamhet i Sverige och nu hoppas jag att det blir ännu mer. Den ska också släppas i både Danmark och Polen nu vilket är jätteroligt.

Hur fick du idén till boken?

– Det var från ett skriande behov, det fanns helt enkelt ingen bra bok för killar i det här ämnet. Den vänder ju förstås sig till alla men när jag var i skolor och pratade med killar så märkte jag att de fick det mesta av sin kunskap om sex och relationer från biologiböcker, nätet och porr, så jag ville göra en praktiskt inriktad bok för killar med en mer modern syn på kroppen och sex än vad biologiböckerna har, men som också handlade om hur viktig respekten är för relationen.

Lärde du dig mycket själv?

– Ja, absolut! Jag var tvungen att göra massor av intervjuer och hade inte alla svar själv. Till exempel gjorde jag två intervjuer som handlade om hedersförtryck och fick en inblick i hur ofrivilligt det kan vara att både vara inblandad i det som familjemedlem och att själv bli utsatt för det. Jag fick också en inblick hur de hade löst sina problem. Överlag lärde jag mig mycket om just problemlösning, både i livet, kärleken och sexet.

Jerker Peterson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer