Joey Jordison blev 46 år gammal. Foto: Charlie Neibergall/TT

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison är död

Uppdaterad
Publicerad

Joey Jordison, tidigare trummis och originalmedlem i det amerikanska metalbandet Slipknot, har avlidit. Känd som en av världens främsta trummisar hyllas han nu för sitt bidrag till metalvärlden.

Joey Jordinson avled under måndagen, 46 år gammal. Hans familj skriver i ett uttalande som citeras av flera amerikanska medier att han gick bort lugnt och stilla i sömnen, utan att nämna dödsorsaken.

Jordison föddes 1975 som Nathan Jonas Jordison i Des Moines i delstaten Iowa i USA. Han fick sitt första trumset som åttaåring och 20 år gammal var han med och bildade Slipknot, tillsammans med Paul Gray och Shawn Cruhan.

Med sin snabba musik, till stor del präglad av Joey Jordisons erkända skicklighet med trummorna, och de skräckfilmsinspirerade masker som bandmedlemmarna använde i musikvideorna och på scen rönte Slipknot snart stora framgångar i metalvärlden. De släppte sitt självbetitlade debutalbum 1999, följde upp med ”Iowa” två år senare och tilldelades 2006 en Grammy för låten ”Before I forget” från sitt tredje, Rick Rubin-producerade album ”Vol. 3: (the subliminal verses)”.

Framröstad trummis

Under sin tid i Slipknot skrev Joey Jordison, som på scen bar en uttryckslös japansk teatermask, flera av bandets mest framgångsrika låtar. Vid sidan av spelade han också i horrorpunkbandet Murderdolls och turnerade periodvis som trummis med Korn, Metallica och Rob Zombie.

2010 blev Jordison framröstad till världens bästa trummis de senaste 25 åren av tidskriften Rythms läsare, något som han själv har beskrivit som sin karriärs stoltaste ögonblick. Samma år avled Slipknots basist Paul Gray i samband med en överdos.

Hyllas av Metallica

Joey Jordison lämnade Slipknot 2013, efter 18 år och tre album. Året efter avhoppet påstod han att han hade sparkats från bandet, men senare berättade han att orsaken var att han hade diagnostiserats med den ovanliga sjukdomen transversell myelit, en form av multipel skleros där ryggmärgen blir inflammerad.

I senare intervjuer uppgav Jordison att han med hjälp av sjukgymnastik hade lyckats hitta tillbaka till trummorna.

Flera kända personer i hårdrocksvärlden har hyllat Joey Jordison sedan hans bortgång, däribland Slipknot-medlemmarna Corey Taylor och Shawn Crahan som båda postat svarta rutor på Twitter. Bandet Metallica skriver ”R.I.P. brother” på Facebook, medan Matt Heafy från thrashmetalbandet Trivium konstaterar att ”Joeys bidrag till musiken förändrade hårdrocken ... som vi känner den”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.