Foto: SVT/TT. Till höger: den nya varmrosa färgen.

Slottet målas rosa

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga slottet har renoverats sedan 2011. Nu, efter tre års diskussioner har Statens fastighetsverk beslutat sig för att göra den nya fasaden rosa.

– Den nya putsen avviker inte markant från den befintliga men kommer att upplevas som ljusare och klarare, säger slottsarkitekt Andreas Heymowski.

Ny-gammal färg

Slottets nya färg är i stort sett samma som den som använts vid de två senaste renoveringarna av fasaden, år 1898 och 1944. Så vitt man vet är det även likt den ursprungliga färg som användes när slottet återuppbyggdes efter den stora slottsbranden 1697.

– Vi har valt färg som har historisk förankring och som lyfter fram stenens gula, grå och gröna nyanser. Men framförallt tycker vi att färgen fungerar fint med stadskärnan i övrigt. Riksdagen, Operan, Nationalmuseum och Grand hotell går i liknande färger säger Malin Myrin, projektledare Statens fastighetsverk till Kulturnyheterna.

Beskrivs som varmrosa

Den ny-gamla färgen beskrivs av Statens fastighetsverk som varmrosa men dagens slitna puts kan efter åratal av luftföroreningar närmare beskrivas som smutsbrun.

– Kulören har urlakats under årens gång och upplevs av många som smutsig och ojämn. Inom 25 år hade det ändå varit nödvändigt att åtgärda putsen. Att genomföra putsarbetet nu, parallellt med det genomgripande stenarbetet, är därför både ekonomiskt och praktiskt, säger Johan Zetterberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

”Historiskt misstag”

Alla är dock inte nöjda med det valet. Tidigare kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) säger att beslutet saknar folklig förankring.

– Fastighetsverkets beslut att måla Stockholms slott i vad de kallar varmrosa, vi andra säger beige-brunt, kan bli ett historiskt misstag. Med tanke på hyresgästen riskerar det att framstå som odemokratiskt, säger Madeleine Sjöstedt i ett pressmeddelande. 

– Stockholmarnas preferenser och de kulturhistoriska hänsynstagandena har under lång tid visat att en gul kulör, allt enligt arkitektens ursprungsplaner, har stöd. Fastighetsverket bör ompröva detta ögonaböj, innan det är försent, fortsätter hon.

Över 20 års renovering

Putsningen av fasaden har godkänts av Riksantikvarieämbetet och arbetet har redan påbörjats, men hela resultatet kommer inte kunna ses de närmaste 20 åren. Först 2036 kommer alla byggnadsställningar vara nere och allmänheten kommer kunna se slottets nya färg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.