När han 1979 slog igenom med romanen ”Autisterna” blev han hyllad för sin romankonst, sin poesi och sin dramatik som en av Sveriges mest nyskapande konstnärer. Men på senare år har han haft allt svårare att skapa något nytt. I medierna målas han snarare upp som provokatör. Stämmer bilden?
Skildras i ny dokumentär
Under ett och ett halvt år följde regissören Bengt Norborg, till vardags utrikeskorrespondent på SVT, den lynnige författaren. Resultatet är dokumentären ”Livet enligt Stig Larsson”.
– Jag hoppas att filmen ger en mer nyanserad bild av Stig Larsson, där både bråken och de provocerande uttalandena är med, men också människan Stig Larsson som vi inte har sett. Som hemma hos släkten i Norrland och på gäddfiske med vännen Kim. Stig Larsson vill inte vara en provokatör även om han blir det ibland. Han vill vara en intellektuell så som han anser att en intellektuell människa bör vara – och det blir livet enligt Stig Larsson, helt enkelt, säger Bengt Norborg till K Special.
Omstritt författarskap
Bilden av Stig Larsson har förändrast genom åren. Medan till exempel Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, lyfter fram Stig Larssons geni när han kommenterar författaren, har Larsson på senare tid mer förknippats med rollen som provokatör. En intervju med SVT från 80-talet fångar författarens hårda och enligt många arroganta språkbruk.
– De flesta intellektuella menar jag nog, och det här låter kanske otrevligt, de är tankens horor. De säger saker som de blir populära på. De säger inte saker som är sanna. Det är inte alla som har riktig pejl på kvalitet, säger en ung Stig Larsson i dokumentären.
– Det stämmer att medierna till viss del har tilldelat honom rollen som provokatör under senare år och det han skapade under sin storhetsperiod har, åtminstone för en yngre generation, fallit i glömska, säger Bengt Norborg till K Special.
Se ett klipp ur ”Livet enligt Stig Larsson” här ovan. Hela dokumentären ser du i K Special, fredag den 10 april, klockan 20.00. Dokumentären visas även på SVT Play. Här kan du läsa en längre intervju med Bengt Nordborg.