Foto: Hanna Franzén/TT

Studie efter valet: Medierna fokuserar allt mer på det politiska spelet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen publicerades Snabbtänkt. Ett forskningsprojekt där hundratalet forskare utifrån sina spetskunskaper bjudits in att efter valet och valrörelsen delge en kort analys. Ett av rapportens kapitel handlar om hur Sveriges nyhetsmedier rapporterade om valrörelsen 2018.

I den nyligen publicerade rapporten Snabbtänkt delar över hundratalet forskare, inom sina olika spetsområden, med sig av sina vetenskapliga analyser av valet som gått.

Ett kapitel handlar om medier och journalistik. Och utmärkande för mediernas rapportering av valet och valrörelsen är att sakfrågorna många gånger fått stå tillbaka till förmån för rapportering av det rådande opinionsläget.

– En sak som är väldigt tydlig efter den första analysen av nyhetsinnehållet är att det varit ett otroligt fokus på själva kampanjen, utgången och opininsläget. Själva sakfrågorna har hamnat längre ned, säger Kajsa Falasca, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, är en av redaktörerna bakom projektet.

– Det här inget nytt, men det är en utveckling som fortsätter att gå längre och längre mot att det blir mindre sakfrågor och mer spel, fortsätter hon.

Opartiskt rapportering

Snabbtänkts undersökning av medier och journalistik under valrörelsen har utgått från toppnyheter om politik i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet, samt inledande löp i Ekot, Rapport och TV4 nyheterna.

En slutsats som dras i Snabbtänkt är att de undersökta medierna uppvisar hög grad av opartiskhet i sin rapportering. Två tredjedelar av de undersökta toppnyheterna var inte vinklade till något partis för- eller nackdel, visar undersökningen.

– Mer omfattande analyser kommer göras senare. Men så här långt styrker resultatet inte den generella bilden av att det varit någon slagsida mot att det skulle ha varit partiskt, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation och redaktör för Snabbtänkt.

Viss positiv och negativ vinkling

I den tredjedel av toppnyheterna som var positivt eller negativt vinklade var de tre största partierna oftast negativt vinklade. Socialdemokraterna, det största regeringspartiet, vinklades enligt undersökningen oftast negativt. Följt av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Men den stora nyheten handlar om att undersökningen bekräftar att mycket av nyhetsjournalistiken inte är partisk, när det funnits en debatt om att den skulle vara det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.