Hör Anna-Lena Lodenius om årets trender i julmusiken. Foto: TT

Julmusikexperten:”I år vill vi tillbaka till julmyset”

Uppdaterad
Publicerad

Snart dundrar den in – julmusiken. På radio och i handeln kommer snart välbekanta julklassiker att spelas. Men varje år kommer också en rad nya jullåtar.

– Just nu är det flera låtar om mångfald, Black Christmas osv. Precis som förra året kommer det vissa låtar om Corona och sen finns det faktiskt flera låtar om julgodis av nån anledning, säger Anna-Lena Lodenius som tillsammans med Fredrik af Trampe och för sjunde året i rad planerar sitt årliga specialprogram om julmusik i P4.

Enligt Lodenius skildrar julmusiken ofta sin samtid och kan på många sätt vara politisk.

– Om man går längre tillbaka har det handlat om det kalla kriget, rädslan för ryssen och kärnvapen vilket man tycker inte har ett dugg med julen att göra, säger Anna-Lena Lodenius.

Nytt för i år är det traditionella

Förutom ett tydligt corona-tema präglas årets jullåtar av att inte vara särskilt nytänkande – utan förutsägbara och tradionella.

– Den är ganska förutsägbar och jag tror det avspeglar sig i vår längtan efter normalitet och det mysiga som man vill åt, säger hon.

Hör mer om årets trender i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.