Foto: TT

Den digitala öppna brasan – en lång tv-tradition

Uppdaterad
Publicerad

Lägerelds-tv har fått en ny innebörd. Nu finns en öppen brasa på var och varannan strömningstjänst. Men det virtuella elden är inget nytt grepp. Det har tvärtom nära 60 år av tv-historia på nacken.

Känner du doften av bränt björkträ och hör det sprakande ljudet av stundande högtidshelg?

Inte? Nej men slå på teven då. Nu har de flesta strömnings-plattformar en virtuell julbrasa. På SVT Play kan du välja mellan att låta din lägereld ackompanjseras av sprakljud, klassiska jullåtar, country eller karibisk julmusik.

Traditionen med en digital brasa startade i New York 1966. Då sändes för första gången tv-programmet The Yule Log – en fyra timmar lång loop på ett brinnande vedträ, natten mellan julafton och juldagen. Konceptet utvecklades av tv-producenten Fred M. Thrower för att lägenheter i storstan, som saknade öppen spis, också skulle kunna få besök av jultomten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.