Snart ryker publiktaket: ”Gäller att boka biljett snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september slopas publiktaket, och nu förbereder sig arrangörer runt om i landet på kulturrusning. Redan innan biljetter börjat släppas märks en stark efterfrågan.

– Vi tror att det kommer vara otroligt högt publiktryck, säger Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live nation.

Att många längtar efter kulturupplevelser är tydligt för arrangörer runt om i landet. Folkets hus i Umeå såg att biljettförsäljningen ökade direkt när beskedet om slopade publiktak kom.

– Samma dag kunde vi redan se en markant ökning som hittills bara har fortsatt, säger Astrid Sandström på Biljettcentrum.

”Folk är glada och lite oroliga”

På Göteborgs stadsteater förbereder man för biljettsläpp nästa vecka, med start på tisdag kl. 12.00.

– Det märks verkligen att människor är sugna på teater. Vi får in både mejl och samtal. Folk är glada och kanske lite oroliga för om biljetterna kommer att räcka.

Även Malmö stadsteater släpper fler biljetter under de kommande dagarna och har redan fått förfrågningar över telefon och mejl. Dramaten meddelar att de släpper biljetter till salongerna idag (den 10 september) kl. 13.00.

”Håller det fortsatt luftigt”

Samtidigt uppger vissa arrangörer att de ser en oro för smittsäkerheten. Ögonblicksteatern i Umeå kommer att släppa platser med viss försiktighet och inte öka till full salong på en gång.

– Både för att säkra upp om restriktionerna skulle återinföras, men även för att hålla det luftigt ett litet tag till – något som vi tror att publiken har vant sig vid, säger verksamhetsledaren Mario Castro Sepulveda.

Operan rustar upp biljettbutiken

Kungliga Operan i Stockholm såg hög efterfrågan redan i augusti när de kunde släppa fler platser.

– Det var en fight att få tag på biljetter, så trycket har varit enormt och vi sålde snabbt slut. Nu ska vi fylla upp med flera hundra procent till och jobbar på för fullt för att bygga om vår biljettbutik så att den klarar av det, säger Catarina Falkenhav, kommunikationschef.

Även hon ser en viss oro bland de som hör av sig. I videon ovan kan du höra mer om detta.

Gäller att boka biljett i god tid

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live nation, berättar att man kan se ett mönster internationellt där evenemang snabbt blivit slutsålda när restriktioner släppts.

– Det gäller att vara ute i god tid och boka sin biljett snabbt innan de tar slut.

Särkilt i år, menar Anna Sjölund, eftersom pandemin gör utbudet mindre än vanligt.

– Så vi tror att det kommer vara otroligt högt publiktryck på de evenemang som faktiskt genomförs, inte minst Elton John i oktober, säger Anna Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.