Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det räcker nu” säger aktivisten Aysha Jones i inledningstalet till de tusentals som följde demonstrationen digitalt. Foto: Simon Krona/SVT

Digital demonstration mot polisvåldet i USA

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige pågår en digital protest i solidaritet med Black Lives Matter och under hashtaggen #blackouttuesday fylls sociala medier av bilder som är helt svarta. Syftet är uppmärksamma rasism och polisvåld i USA efter att George Floyd dödades i samband med ett polisingripande.

Protesterna i USA började i Minneapolis efter att afroamerikanen George Floyd dödades av en polis som kvävde honom med ett knä mot halsen vid ett ingripande den 25 maj. Protesterna har sedan spridit sig till olika platser i landet och engagemanget har vuxit sig stort på sociala medier.

I Sverige pågår en digital protest i solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen som arrangeras av Afrosvenskarnas Riksorganisation, Stop Afrophobia och Afrosvenskarnas Forum För Rättvisa tillsammans med initiativtagaren Aysha Jones.

Protesten är till största del digital men ett tiotal demonstranter var under tisdagen på plats utanför ambassaden, däribland Aysha Jones.

– Den som står tyst när någonting dåligt händer är lika skyldig som den som skapat händelsen. Agera. Visa civilkurage, säger hon till SVT.

”Vi vill inte att svarta ska dö”

De som deltar digitalt i protesterna uppmanas att dela en protestbild på sin Facebook-sida och samtidigt checka in på USA:s ambassad i Stockholm.

– Jag hoppas att makthavare tar sig i kragen. USA ska inte få komma undan med förtryck år efter år, decennier efter decennier. Jag hoppas att våra makthavare sätter sig ner och säger ”hur kan vi lösa det här?”. Vi vill inte att svarta ska dö.

Andra protester har också synts på sociala medier under tisdagen. Över åtta miljoner bilder har postats under hashtaggen på Instagram för att uppmärksamma rasism, polisvåld och för att visa solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen.

Hör intervjun med Aysha Jones i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer