Foto: SVT

Publicisten om bilderna från demonstrationerna: Viktigt med källkritik

Uppdaterad
Publicerad

Internet flödar av bilder och videor från de pågående protesterna i USA. Den mångåriga publicisten och tidigare chefredaktören för Expressen, Thomas Mattsson, ser positivt på den storskaliga dokumentationen.

– De underlättar lagföring av eventuella övergrepp i efterhand, säger han i SVT:s morgonstudion.

USA:s president Donald Trump kallar protesterna som pågår i landet för ”inhemsk terror” och har bland annat kallat in militärpolis  för en offensiv mot en fredlig demonstration utanför Vita huset. Runtom i landet sprids nu videor och bilder av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i sociala medier.

– I fredags var det en undersökning som visade att det gjordes 8,8 miljoner publiceringar på sociala medier om händelserna i USA, säger Thomas Mattsson.

– Det är mycket mer än protesterna i Hong Kong för något år sedan eller Gula västarnas protester i Paris.

”Viktigt för att dokumentera övervåld”

Thomas Mattsson menar att materialet är viktigt för att kunna dokumentera övervåld som sker i och med protesterna.

– Samtidigt så kan man diskutera om det är rimligt att privatpersoner filmar när polis och brandkår gör ingripanden. Det kan finnas människor som tycker det är ett integritetsintrång, men samtidigt är det här bilder som skildrar en verklighet vi inte är vana vid att se, säger han.

Som publicist är det viktigt att nyhetsvärdera och källgranska materialet, menar Thomas Mattsson, men säger också att privatpersoner bör vara källkritiska till det material som sprids i sociala medier.

– Det är nog klokt att ha ett lite mediekritiskt perspektiv med sig. Men i huvudsak är det bra att vi kan ta del av de här bilderna. De underlättar ju också lagföring av eventuella övergrepp i efterhand, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.