Regleringen av sociala medier har diskuterats på World Economic Forum i Davos. Foto: TT/AP

Sociala medier och tobak borde regleras lika enligt tech-vd

Uppdaterad
Publicerad

Teknologi och sociala medier borde tyglas för användarna på samma sätt som cigaretter. Det säger Marc Benioff, vd inom tech-industrin, i ett uttalande på den stora konferensen World Economic Forum i Davos.

Debatten om sociala mediers inverkan på såväl individer som valresultat har nyligen fått Facebook att ändra strukturen på sina användares flöden till att fokusera mer på sociala relationer och mindre på (potentiellt falska) nyheter.

I Sverige är även diskussionen om cigarettreglering igång, med regeringens nya förslag om rökförbud på olika platser.

”Tech-utvecklare jobbar för att öka beroendet”

Marc Benioff, vd för det stora tech-företaget Salesforce, ser ingen anledning att skilja på olika beroendeframkallande produkter.

– Jag tror på reglering av teknologi på samma sätt som man reglerar cigarettindustrin. Här är en produkt: cigaretter. Det är beroendeframkallande och påverkar dig negativt, säger han till säger han till CNBC i ett uttalande på World Economic Forum i Davos.

Han menar att sociala medier borde behandlas som en hälsofråga, precis som tobak och socker.

– Teknologi är beroendeframkallande, och tech-utvecklare jobbar för att öka den effekten och det är något vi måste tygla” fortsätter Marc Benioff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.