Socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterar regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar, vid tåget mot Göteborg på Stockholms centralstation. Foto: TT

Regeringen föreslår rökförbud på uteserveringar och lekplatser

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ha rökförbud på fler platser utomhus. Det sade socialminister Annika Strandhäll på en pressträff i dag. Bland annat ska rökförbudet omfatta perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar.

– Det är dags att ta ytterligare krafttag mot rökningen, sade socialminister Annika Strandhäll när hon presenterade de nya lagförslagen på Stockholms centralstation vid lunchtid.

Det handlar om ett antal nya förslag. Bland annat utvidgas rökförbudet till att gälla perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar.

– Vi behöver avnormalisera rökningen, jag är övertygad om att det här kommer att kännas lika naturligt som rökförbudet på krogen, sade Strandhäll.

Även e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor utan nikotin ska omfattas av förbudet.

Regeringen vill också införa en tillståndsplikt för att få lov att sälja tobak.

Snus bara i större dosor

Därutöver kommer regeringen med ett förslag om att snus måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner.

– Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, sade Strandhäll och hänvisade till att mindre och billigare förpackningar kan få fler att börja snusa.

Hon fick frågor om varför regeringen inte totalförbjuder cigaretter.

– Vi tar ett steg i taget och det är klart att det skulle vara ett väldigt dramatiskt ingrepp i många människors vardag.

Regeringen föreslår rökförbud på flera offentliga platser, bland annat perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar.

Även e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor utan nikotin ska omfattas.

Snus ska också bara kunna säljas i förpackningar med mer än 20 portioner.

Regeringen vill också att butiker som vill sälja tobak måste ansöka om ett tillstånd.

Dessutom föreslås begränsningar i marknadsföringen av tobak. Det blir exempelvis förbjudet att göra reklam för cigaretter i affärer och skyltfönster.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft 1 januari 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet