En rundringning till riksdagspartierna visar att Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet ställer sig positiva till ett rökstopp på uteserveringar. Foto: TT

Rökförbud på uteserveringar – så tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om regeringen kommer att få stöd i riksdagen i frågan om rökförbud på uteserveringar. Det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort. Kristdemokraterna säger klart nej. – Allt som är dumt kan inte förbjudas, säger Emma Henriksson, riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet.

Regeringen vill se ett förbud för rökning på fler platser utomhus, bland annat på uteserveringar. Socialminister Annika Strandhäll säger att hon väntar sig stöd i riksdagen men i dagsläget säger, förutom regeringspartierna, endast Vänsterpartiet tydligt ja till ett rökstopp.

– Det är en viktig signal att det inte är okej att sitta och blossa direkt på någon. Min erfarenhet är att rökare tyvärr inte är särskilt hänsynsfulla, man frågar ofta inte dem som sitter närmast om det är okej att röka, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

C och SD vill avvakta

Centerpartiet skrev först i ett mejl till SVT att man ställer sig positiva till fler rökfria miljöer utomhus. Men säger på fredagen att man inte har tagit ställning till regeringens förslag ännu utan vill avvakta propositionen.

Inte heller Sverigedemokraterna har tagit ställning i frågan.

KD: Allt dumt kan inte förbjudas

Varken Moderaterna eller Liberalerna vill i dagsläget ställa sig bakom ett förbud.

Kristdemokraterna är emot ett förbud för rökning på uteserveringar.

– Vi tror inte att det är den vägen man ska gå. Det vore lämpligt att människor visar varandra hänsyn och inte röker i närheten av dem som mår dåligt av det, men allt som är dumt kan inte förbjudas, säger Emma Henriksson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och ordförande i socialutskottet.

Moderaterna:

– Frågan måste ses i ett bredare sammanhang. Tobaksrökning är skadligt och många avlider till följd av tobaksrökning varje år i Sverige. Vi välkomnar att allt fler restauranger väljer att erbjuda en rökfri miljö för sina gäster även på sina uteserveringar, men vi har inte något förslag om allmänt förbud, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

Centerpartiet:

Uppgav först i ett mejl till SVT att man ställer sig positiva till fler rökfria miljöer utomhus. Men säger på fredagen att man inte har tagit ställning till regeringens förslag ännu.

– Vi kommer att läsa regeringens proposition och därefter ta ställning, säger Anders W Jonsson, socialpolitisk talesperson i Centerpartiet.

Liberalerna:

– Vi är emot regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar, man kan inte lagstifta om alla detaljer, säger Adam Alfredsson, pressekreterare Liberalerna.

Vänsterpartiet:

– Vi är väldigt positiva till ett rökförbud på uteserveringar. Det gick bra med rökförbud på krogarna så det kommer att gå bra utanför också, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna:

Socialminister Annika Strandhäll (S) ville på torsdagen inte kommentera ett utökat rökförbud men säger på fredagens pressträff att hon väntar sig stöd i riksdagen.

– Rimligtvis borde större delen av Sveriges politiker inse vikten av de här förslagen.

Miljöpartiet:

– Det är jättebra, vi ställer oss bakom ett sådant förslag, säger Jan Lindholm, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna:

– Vi har inte riktigt resonerat ihop oss i den här frågan så jag vill avvakta en proposition innan jag svarar, säger Christina Östberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna:

– Vi tror inte att det är den vägen man ska gå. Det vore lämpligt att människor visar varandra hänsyn och inte röker i närheten av dem som mår dåligt av det, men allt som är dumt kan inte förbjudas, säger Emma Henriksson, riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet