2019 kan det det bli slutrökt även ute på krogen. Foto: TT

Uppgifter om rökförbud på uteserveringar

Publicerad

Enligt källor till Dagens Nyheter kommer regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss angående en ny tobakslag. Den nya tobakslagen innehåller bland annat ett förbud mot rökning på uteserveringar.

Det kan bli förbjudet att röka på uteserveringar, det erfar tidningen Dagens Nyheter. Detta i och med att regeringen väntas fatta beslut om en lagrådsremiss som behandlar en ny tobakslag. En lag som då bland annat ska innebära rökförbud på uteserveringar.

Även i entréer till lokaler och allmänna utrymmer som till exempel hållplatser och allmänna lekplatser ska enligt tidningen innefattas av det utvidgade rökförbudet.

Pratades om redan 2015

Redan 2015 slog dåvarande hälsominister Gabriel Wikström ett slag för ett förbud mot rökning på uteserveringar.

Att rökförbudet skulle vara på gång att klubbas igenom är inget socialdepartementet vill kommentera.

– Vi har ingen kommentar. Det är inget som kommer från oss, frågan bereds fortfarande på regeringskansliet, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S) till DN.

Lagen väntas träda i kraft i januari 2019, enligt tidningens uppgifter.

Fakta

Visa

Rättelse: Tidigare i texten stod det att tidningen erfar att en ny tobakslag ska klubbas igenom i Riksdagen. Det handlar rättare sagt om att regeringen väntas fatta beslut om en ny lagrådsremiss som behandlar en ny tobakslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer