Foto: TT

Dags att fimpa på fler platser

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter rökförbudet på krogen vill regeringen ta fler steg mot målet om ett rökfritt Sverige. Snart kan det vara rökfritt på uteserveringar, hållplatser och lekplatser.

Sedan rökförbudet på krogen infördes för tio år sedan har 100.000 svenskar dött av sjukdomar relaterade till rökning, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på DN Debatt. Ytterligare 800.000 har blivit sjuka.

Regeringen vill se ett rökfritt Sverige år 2025. För att nå dit ”krävs kraftfulla åtgärder”, skriver Wikström.

En utredning ska nu titta närmare på Folkhälsomyndighetens förslag om rökstopp på till exempel hållplatser och perronger, lekplatser och uteserveringar.

”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat”, skriver Gabriel Wikström.

Exponeringsförbud

Den viktigaste målgruppen med de nya reglerna är ungdomar. Därför får regeringens särskilde utredare Göran Lundahl även direktiv som berör försäljningssituationen och själva förpackningarna.

Det gäller exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar.

Det innebär att handlare inte ska få förvara tobak synligt för konsumenterna. Tobaksvarorna skulle till exempel kunna förvaras i skåp under försäljningsdisken. Enligt Folkhälsoministern visar studier från länder som infört exponeringsförbud att åtgärden minskar konsumtionen och andelen impulsköp.

Neutrala förpackningar omtvistat

Neutrala tobaksförpackningar kan utformas så att alla förpackningar får samma neutrala färg, oavsett märke och där varumärket skrivs med ett neutralt typsnitt.

Australien införde 2012 neutrala tobaksförpackningar och Storbritannien och Irland har liknande planer. Frågan är dock omtvistad rättsligt. Handelsorganisationen WTO prövar om åtgärden är rättsligt godtagbar.

Enligt Gabriel Wikström visar studier att neutrala tobaksförpackningar gör produkten mindre attraktiv, framför allt hos unga personer och underlättar för dem som vill sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.