Elin Klinga, Julia Dufvenius, Sofia Helin och Anja Lundberg spelar huvudrollerna i nya serien Lust på HBO Max. Foto: SVT

Sofia Helin: ”Låt oss ha så mycket sex som möjligt fram tills vi dör”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska synden chockade världen med sin liberala sexualitet på 1950- och 60-talen i filmer som Sommaren med Monica och Hon dansade en sommar. Nu ska den svenska synden ut i världen igen: Komediserien Lust visas i 61 länder. Och vi har träffat huvudrollsinnehavarna.

– När vi visade serien på Berlins filmfestival  lade sig festivalchefen ner på röda mattan och gjorde så här, säger Anja Lundqvist och visar hur festivalchefen lade sig på knä i en bedjande gest. 

– Hon sa “den här serien behövs – vi behöver det här”, säger Sofia Helin. 

”Då blev det läskigt”

Lust följer vännerna Anette, Nadia, Ellen och Martina – fyra kvinnor i 40-årsåldern som tvingas göra upp med sina föreställningar om vad sex i medelåldern kan vara. Idén till serien har sitt ursprung i skådespelarnas privata samtal. 

– Vi spånade kring vilket ämne vi skulle dyka in i. Och efter ett tag konstaterade vi att vi inte pratade med varandra om sex. Då blev det läskigt, vi blev generade och stressade. Då tänkte vi: där ska vi vara, säger Sofia Helin. 

Åldrande och död ”inte så sexigt”

Frågan är om det banbrytande i 60-talets sexskildringar som fick begreppet Den svenska synden att flyga över världen går att upprepa idag. Det kan inte längre ses som radikalt att skildra sex i medelåldern – det menade åtminstone komikern Messiah Hallberg då han nyligen gästade kulturprogrammet Cyklopernas land:

– I hur många år ska vi hylla det här som något progressivt? Hur många filmer och serier behöver kvinnor se för att de ska känna att det är okej att ha sex, frågade sig Hallberg i programmet.

– Hur många serier ska man behöva se för att förstå att det är farligt med pistoler, kan man ju säga i så fall. Vi har inte gjort serien för att visa att det är okej att ha sex i vår ålder – det vet väl vi också. Vi har gjort den för att vi tycker att det är rolig humor, säger Anja Lundqvist.

Svårt koncentrera sig på sex

– Sex handlar ju om en relation. Hur får man till det efter x antal barn och jobb och press och så vill nån ha sex med en när man står med ena handen i kastrullen, säger Julia Dufvenius. 

– Och hur håller man koncentrationen på sex när man tänker att: nu blir lakanen skitiga igen och det är så svårt att få tid i tvättstugan, säger Elin Klinga.  

– Eller så här: jag ser så jävla trött och gammal ut. Hur tändande är det? Att åldras och dö är inte så sexigt. Men låt oss ha så mycket sex som möjligt fram tills vi dör, säger Sofia Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.