Sofia Helin: ”Då har man inte hört vad som sägs”. Se Sofia Helin citera en kritiserad scen ur Atlantic crossing. Foto: SVT/Sverige!

Sofia Helin: ”Så provocerande att de slutar höra vad som sägs”

Uppdaterad
Publicerad

I Atlantic crossing skildras hur norska prinsessan Märtha flydde till USA, blev vän med president Roosevelt och lyckades påverka honom till att blanda in USA i andra världskriget. Men historiker anklagar serien för historieförfalskning. Sofia Helin, som spelar prinsessan Märtha, slår ifrån sig kritiken i “Sverige!”

Serien Atlantic crossing anklagas för att skildra felaktigheter på många punkter. “Summan av småfelen skapar en förvrängd version av det historiska förloppet”, skrev två historiker i Aftenposten när serien sändes i Norge.

Seriens bärande idé, att prinsessan Märtha skulle ha haft mycket större inflytande än vi tidigare trott, är enligt samma historiker ogrundad. “Att Norge tilldelas en ledande roll i de stora världskrigen är pinsamt provinsiellt”, skriver de. 

Har gjort research

Enligt Sofia Helin har seriens författare gjort en hel del research, som de sedan har använt för att skriva fiktion.  

– Prinsessan Märtha träffade president Roosevelt ofta. Man har räknat ut att i snitt sågs de en gång i veckan. Att säga att de inte pratade politik och att hon inte försökte rädda sitt land, det är naivt, säger hon i kulturprogrammet Sverige! 

“Behöver vässa sina öron” 

Kritikerna anser att serien ger sken av att prinsessan Märtha var den som fick president Roosevelt att låna ut krigsmateriel och inte Churchill. Men Sofia Helin håller inte med om att det är den bilden som ges.  

– Då har man inte hört vad som sägs i serien, då behöver man vässa sina öron.  

Hon citerar sedan ur manuset, där prinsessan Märtha argumenterar för att presidenten ska gå vidare med Churchill och Roosevelts idé för att kunna hjälpa Storbritannien.  

– Det är spännande att det är så provocerande att en kvinna i flärd, päls, kjol och rött läppstift står mitt i the oval office och pratar på ett bestämt sätt, stående medan presidenten sitter. Det är så provocerande att de slutar höra vad som sägs. 

Vad beror det på? 

– Det måste ju bero på att vi går in i ett tabu på något sätt.

Se hela intervjun med Sofia Helin i kulturprogrammet Sverige! på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.