• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sofia Jannok: ”Jag trodde inte att det var sant”

Publicerad

Den samiska artisten Sofia Jannok har varit i North Dakota och protesterat tillsammans med Standing Rock-stammen. Nu firar hon att beslutet om oljeledningen skjuts upp.

– Det är helt fantastiskt, jag hörde om det i natt. Jag trodde inte att det var sant. Det är en jättehärlig seger för alla urfolk världen över, säger Sofia Jannok.

I slutet av september var Sofia Jannok i North Dakota och demonstrerade mot gasledningen, som skulle dras igenom Standing Rock-reservatet.

 – Så fort jag hörde om det kände jag att jag behövde åka dit. Det kändes så otroligt nära, nu händer det här som alla pratar om. Det kommer en dag när alla urfolk samlas tillsammans. Nu är dagen inne, säger Sofia Jannok.

”Vi är ett enda vi”

Hon säger att det var viktigt för henne att åka dit för att stötta Standing Rock-stammen.

– Det handlar inte om dom, det handlar om oss, vi är ett enda vi, säger hon.

Sofia Jannok säger att hon firar idag, men imorgon fortsätter kampen. Att det ännu inte är helt säkert hur det blir med oljeledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.