Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helle Schunnesson har tidigare varit programledare för Big Brother. Hon tycker att reality-programmen börjat gå för långt i jakten på tittare. Foto: Paradise Hotel/SVT

”Som kvinna är du inte ens säker i ett hus fullt med kameror”

Publicerad

Tidigare Big brother-programledaren Helle Schunnesson anser att produktionsbolagen bakom dokusåporna tänjer på gränserna för att få höga tittarsiffror.

– Det har blivit smutsigare och hårdare, säger hon.

Efter de misstänkta övergreppen har produktionen bakom Paradise hotel kritiserats – och nu har årets säsong stoppats helt.  

– Här gick gränsen för vad tittarna accepterar, säger Helle Schunnesson som är redaktör på Elle. 

Hon var en av programledarna för Big brother 2020 – men valde att hoppa av produktionen.  

– Jag slutade på grund av att mina värderingar inte rimmade med programmets värderingar. Man gör väldigt mycket för att få tittare och för att göra bra tv. Men det får inte förblinda produktionsbolagen totalt.

”Gränserna har pushats”

SVT:s granskning visar att vittnesmål om sexuella trakasserier och polisanmälda övergrepp har varit ett återkommande inslag i svenska dokusåpor år efter år.  

– Det är en genre som går ut på att hitta extrema personlighetstyper, stoppa in dem i en tryckkokare med väldigt mycket alkohol och sedan uppmuntra dem till att vara extrema. Jag upplever att gränserna har pushats. Det har blivit smutsigare och hårdare, säger Helle Schunnesson.  

Hon är kritisk till hur produktionen bakom Paradise hotel har hanterat de misstänkta övergreppen i årets säsong. 

– Som kvinna är du inte ens säker i ett hus fullt med kameror. Man får upp ögonen för hur långt de är villiga att gå för att få tittarsiffror. Det är inte förrän allmänheten har reagerat som de har valt att avbryta den här säsongen och ta bort den.

Produktionsbolagets svar

Matilda Snöwall, vd på produktionsbolaget Mastiff som står bakom Paradise Hotel, slår ifrån sig kritiken.

– Vi har ett väldigt professionellt och dedikerat team som arbetar med programmet och som har gjort det länge. Självklart skulle ingen se ett ofredande utan att ingripa och säga stopp. Vi har så klart nolltolerans för det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer