Jonas Gardell och Izabella Löwengrip är är två av årets sommarvärdar i P1. Foto: TT

Influencers, skådespelare och forskare: Här är alla sommarvärdar 2019

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Sommar i P1 är den 60:e i ordningen, och under eftermiddagen avslöjades vilka som blir årets sommarvärdar. Bland nykomlingarna återfinns namn som Caroline Faberger och Erik Lundin, men även Sommar i P1-veteranen Jonas Gardell deltar igen.
– Man ska inte känna krav på att berätta om hela sin jävla barndom, säger han.

Klassikern Sommar i P1 går nu in på sitt sjätte decennium. När årets upplaga står för dörren är det livshistorier och verkligheter undertecknade en rad författare, skådespelare, sportprofiler, musiker, näringslivspersoner och influencers som står i fokus.

Vinnaren av Melodifestivalen, John Lundvik, uppger för SVT att han ser Sommar i P1 som ett kvitto på folklighet.

– Jag kommer att prata om Melodifestivalen-resan, som har inte varit helt lätt. Men jag vill inte avslöja mer nu, säger han.

Bland de som i år kommer sommarprata märks forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans, författaren Agneta Pleijel, regissören Ali Abbasi, insektsforskaren Anne Sverdrup-Thygesson samt konstnären Britta Marakatt-Labba.

– Jag vill stävja fördomar genom mitt bildberättande om oss samer. Mitt Sommar handlar om min konstnärliga kamp, min resa genom bilder och att få berätta om det samiska för världen, beskriver Britta Marakatt-Labba sitt sommarprat i ett pressmeddelande. Hennes program sänds den 19 juli.

Femte gången för Jonas Gardell

Jonas Gardell deltar som sommarvärd för femte gången, och har även varit vintervärd två gånger. Han berättar för SVT att han startar varje morgon med att gå stavgång och lyssna på Sommar i P1.

– Jag riktar mig till alla de som behöver mig, som behöver ett ufo. Varje gång när du vaknar ska du sätta dig upp i sängen och högt utropa för dig själv: 'andra människor är misstag', säger han.

Gardell, som är veteran i sammanhanget, ger även ett tips till de debuterande sommarpratarna:

– Man ska inte känna krav på att berätta om hela sin jävla barndom. Du behöver inte berätta om hela ditt liv eller varför just du har fått chansen att sommarprata. Välj ett smalare ämne, säger han.

Sänds postumt

Den 10 juni år gick Sveriges främsta tonsättare Sven-David Sandström bort, 76 år gammal. Hans sommarprat hann dock spelas in i förväg och kommer därför sändas postumt den 10 juli.

Så här beskrev han själv sitt program:

– Livet kan bli väldigt intressant, väldigt nytt och väldigt annorlunda om man vågar satsa på nya saker. Jag säger ja till nästan alla förfrågningar jag får och om detta handlar mitt Sommar.

Bloggare, författare och diplomat

Bloggaren och entreprenören Isabella 'Blondinbella' Löwengrip, Youtubeprofilen och artisten Joakim Lundell, diplomaten Olof Skoog och författaren Jonas Hassen-Khemiri kommer även de sommarprata i år.

– I mitt Sommar berättar jag om vad som präglat mig till den jag är idag och varför jag är övertygad om att jag en dag kommer bli världens mäktigaste affärskvinna. Om man någon gång sett mitt namn skymta förbi i media så kommer man nu få reda på vem jag är, säger Isabella Löwengrip om sitt program, som sänds den 24 juni.

Fotboll och stadsflytt

Sportjournalisten Erik Niva sommarpratar den 3 juli, och ska bland annat berätta om sina känslor inför att hemorten Malmberget är under förflyttning, och vad fotbollen har betytt för honom.

– Malmberget är en plats som faktiskt håller på att försvinna från kartan. Om mindre än en årtioende existerar det inte längre, säger han.

Hela säsongen avslutas också med att artisten och låtskrivaren Jill Johnson kommer både prata och spela livemusik inför publik den 18 augusti.

JUNI

22 Fares Fares

23 Grynet Molvig

24 Isabella Löwengrip

25 Anders Hansen

26 Stina Wollter

27 Magnus Ranstorp

28 Tony Irving

29 Jonas Hassen Khemiri

30 Nicklas Lidström

JULI

1 Caroline Farberger

2 Anne Ramberg

3 Erik Niva

4 Kodjo Akolor

5 Carin Rodebjer

6 Isabelle Gulldén

7 Jonas Gardell

8 Hamid Zafar

9 Carina Bergfeldt

10 Sven-David Sandström

11 Anne Sverdrup-Thygeson

12 Joakim Lundell

13 Emma Frans

14 Leif Östling

15 John Lundvik

16 Björn Runge

17 Madeleine In Hwa Björk

18 Mats Strandberg

19 Britta Marakatt-Labba

20 Vera Vitali

21 Svante Thuresson

22 Lisa Miskovsky

23 Ola Serneke

24 Gunilla Kindstrand

25 Alexander Mahmoud

26 Sissela Kyle

27 Maria Borelius

28 Adam Pålsson

29 Eija Hetekivi Olsson

30 Björn Frantzén

31 Anna Rosling Rönnlund

AUGUSTI

1 Thomas Sandell

2 Amanda Zahui

3 Måns Möller

4 Marie Nilsson Lind

5 Ali Abbasi

6 Ingrid le Roux

7 Agneta Pleijel

8 Erik Lundin

9 Azita Shariati

10 Molly Sandén

11 Michael Tjernström

12 Olof Skoog

13 Josette Bushell-Mingo

14 Nick Bostrom

15 Emma Leijnse

16 Tilde de Paula Eby

17 Nina Stemme

18 Jill Johnson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer