Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Otto Gabrielsson har skrivit boken Vildhavre – Sista brevet till pappa, som handlar om att växa upp som förskjuten son till författaren och regissören Jörn Donner.

Sonens uppgörelse med Jörn Donner: ”Våra möten var som korta audienser”

Uppdaterad
Publicerad
Den finländske författaren och regissören Jörn Donner var flitigt förekommande i svensk tv under 1970- och 80-talet. Han var en charmör och provokatör, både hyllad och ansedd. Men i den nya boken Vildhavre – sista brevet till pappa ger sonen, svenske Otto Gabrielsson, en helt annan bild av den kulturella tungviktaren.

Med sina cigaretter och raspiga stämma intog ofta Jörn Donner en till synes orubblig plats i offentligheten. I Vildhavre – sista brevet till pappa, går Otto Gabrielsson till frän attack mot en inte bara frånvarande, utan en direkt avvisande, kulturpappa. 

– Det var viktigt för mig att inte bara skriva det här brevet och skicka till honom utan jag ville verkligen att det skulle publiceras för att det skulle finnas ett annat vittnesmål, säger Otto Gabrielsson till Kulturnyheterna.

Han är ett av sex barn och har av Jörn Donner själv kallats för ett ”misstag”. Boken som sonen nu har skrivit är en bitter uppgörelse med fadern.

– Mitt enda sätt var att skriva om den här relationen och säga farväl till min pappa.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer