Jörn Donner. Foto: TT

Författaren och filmskaparen Jörn Donner har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, regissören och politikern Jörn Donner har avlidit, skriver Yle. Han slog igenom på 50-talet som skribent och blev snart en etablerad kulturpersonlighet i både Finland och Sverige.

– Det är en stor man som har gått ur tiden, säger Svenska Filminstitutets vd, Anna Serner.

Finlandssvenska Jörn Donner var mångsidig och verksam både inom film, litteratur och politik.

Han har arbetat mycket med Ingmar Bergman, och är den enda finländare som belönats med en Oscar året 1984, för sin roll som producent för julfilmsklassikern Fanny och Alexander.

– Jörn Donner var den som såg storheten i hela det eposet. Han till och med satte medarbetarnas löner i pant för att kunna genomföra den filmen. Utan Jörn Donner hade vi inte haft Fanny och Alexander, fyra Oscars och Ingmar Bergman hade kanske inte haft det arv som han hade, säger Svenska Filminstitutets vd, Anna Serner, till SVT:s Kulturnyheterna.

Vd för Svenska Filminstitutet

Mellan åren 1978 och 1982 var Jörn Donner verkställande direktör för Svenska Filminstitutet.

– Han var, vid sidan av Harry Schein, den person som har präglat vad Filminstitutet har blivit, säger Anna Serner och tillägger att hon hade kontakt med Donner för bara några veckor sedan för att bjuda in honom till Guldbaggegalan.

– Han hörde av sig och berättade att han var i lite för dåligt skick och orkade inte komma. Men han hoppades kunna komma nästa år... Och nu blir det inget nästa år, säger Anna Serner.

Jörn Donner var även filmregissör och producent, och regisserade sammanlagt 15 filmer, däribland Män kan inte våldtas, baserad på Märta Tikkanens roman med samma titel.

Skrev sedan barnsben

Jörn Donner har tidigare beskrivit att han var ett väldigt ensamt barn, och började skriva som åttaåring. Redan som femtonåring skrev han sin första roman.

Han har skrivit ungefär 60 verk och hans största författargärning är kanske romansviten på 14 delar om en finlandssvensk industrisläkt. För en av romanerna, Far och son belönades han med Finlands främsta litteraturpris, Finlandiapriset år 1985.

Under 80-talet återvände Jörn Donner till Finland där han bland annat satt i riksdagen. Han har varit verksam både inom finländska Socialdemokraterna, och senare inom Svenska folkpartiet i Finland.

Jörn Donner gick bort under torsdagen efter en längre tids lungsjukdom, omgiven av sin familj i ett sjukhus i Helsingfors. Han blev 86 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.