Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) motivera varför Norrköpings symfoniorkester borde spela mer Abba. Foto: SVT/pressbild

Sophia Jarls uppmaning: Spela ABBA för att attrahera fler

Uppdaterad
Publicerad

Symfoniorkestern i Norrköping måste attrahera fler besökare – och ett sätt att göra det är att spela mer ABBA.

Det menar kommunalrådet Sophia Jarl (M) som intervjuas i SVT:s 30 minuter.

– Det är klart att jag måste se över vad som kan inbringa mer inkomster till kommunen, säger hon i programmet.

Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) har den senaste tiden uppmärksammats för att vilja genomföra besparingar inom kulturen. Hon tycker bland annat att symfoniorkester måste stå för en större del av sina egna kostnader.

I SVT:s 30 minuter utvecklar Sophia Jarl sitt resonemang och säger att ledningen bakom orkestern i Norrköping är del av en” bortskämd kulturelit” eftersom de inte vill vara med och bidra när staden nu måste spara.

Ett sätt att öka lönsamheten är enligt henne att bredda repertoaren och på så sätt attrahera fler besökare. Nyligen spelade symfoniorkestern i Norrköping ABBA och det är ett bra exempel, menar hon.

Naturligt att vilja attrahera fler

– Jag var på en av de konserterna, det var tre kvällar i rad och samtliga var fulltecknade. Andra kvällar när jag går på symfoniorkestern är inte ens en tredjedel av platserna fyllda. Av det kan man dra vissa slutsatser av vad norrköpingsborna och tillresta besökare faktiskt attraheras av, säger Sophia Jarl i programmet.

Hon menar att det borde vara helt naturligt för orkesterns musiker att försöka erbjuda en produkt som fler vill ta del av.

– Det vore ganska oansvarigt av mig som kommunstyrelsens ordförande att inte titta på finanssidan. Jag har inte pengar så att jag kan anställa lärare eller undersköterskor. Då är det klart att jag måste se över vad som kan inbringa mer inkomster till kommunen, säger Sophia Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.