Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Vikmång (S) är oppositionsråd i Norrköpings kommun. Foto: Axel Brantemo/SVT

Kulturdebatten i Norrköping – oppositionen: ”Raserar allt vi byggt upp”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska oppositionen i Norrköping ser allvarligt på den kulturdebatt som nu pågår om kommunen. Den har sin upprinnelse i en text i Dagens Nyheter. Debatten har bland annat lett till att artisten Tomas Andersson Wij uppmanar alla artister att bojkotta Norrköping.

– Borgerlig samverkan raserar allt som vi byggt upp och arbetat för under flera års tid, säger Olle Vikmång (S), oppositionsråd.

I en kommenterande text i Dagens Nyheter gick under gårdagen skribenten Stefan Jonsson till hårt angrepp mot Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) och hennes styre, ”Borgerlig samverkan”, där Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna styr med stöd av Sverigedemokraterna.

Kritiken bottnar i flera förslag från styret – bland annat en ny kommunal organisation där kultur- och fritidsförvaltningen avskaffas, samtidigt som stadens kulturchef sagts upp. Samtidigt pågår en diskussion om att avyttra konserthallen Louis De Geer till kommersiella aktörer och minska Norrköpings symfoniorkesters finansiering.

Kulturdebatten i Norrköping

Manar till bojkott

Samtidigt har artisten Tomas Andersson Wij uppmanat alla artister att bojkotta Norrköping och inte spela i staden under nästa år. Oppositionsråd Olle Vikmång är skarpt kritisk till Borgerlig samverkans kulturpolitik och efterspelet efter texten i Dagens Nyheter.

–Jag ser allvarligt på det. Framför allt efterspelet gör mig uppriktigt ledsen där Sophia Jarl i en debattartikel går till frontalangrepp mot kulturlivet och pratar om en kulturelit. Jag har dessutom aldrig tidigare varit med om att en artist uppmanar till bojkott av en hel stad, säger han.

”Raserar allt”

Socialdemokraterna har under de föregående nästan 100 åren styrt Norrköping i olika konstellationer. Enligt Vikmång (S) har det tidigare styret arbetat hårt för att sätta Norrköping på kartan som kulturstad.

– Vi har kämpat i många år för att bygga upp Norrköping som kulturstad, något som nu borgerlig samverkan raserar, säger han.

”Tydlig ideologisk skiljelinje”

I sin debattartikel i Expressen skriver Sophia Jarl att hennes styre prioriterar det ”kommunala kärnuppdraget”, något som hon definierar som skola, vård och omsorg och tillväxt.

Hon menar att kulturen i större utsträckning bör stå på egna ben och att kommunen har stora ekonomiska utmaningar.

– Det här handlar inte bara om att även kulturområdet måste ta ansvar i tuffare ekonomiska tider. Det här handlar om en tydlig ideologisk skiljelinje där det första Sophia Jarl gjorde efter att ha blivit kommunalråd var att deklarera att Norrköping ska bli en tråkigare stad, säger Olle Vikmång. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturdebatten i Norrköping

Mer i ämnet