Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever från de Geergymnasiet i Norrköping lämnade under fredagen över knappt 4000 namnunderskrifter i protest mot planerna för konserthallen Louis de Geer till kommunalråd Sophia Jarl (M). SVT Nyheter Öst var med på mötet. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Elevernas kamp för Louis de Geer i Norrköping – samlade in 4 000 underskrifter

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten rasade en hätsk debatt om kulturen i Norrköping. Bland annat mot bakgrund av en utredning om att eventuellt sälja ut konserthallen Louis De Geer. Klass Es22c tog strid i frågan och lämnade nu under fredagen en namninsamling till Sophia Jarl (M).

Det var precis i slutet av sommaren som esteteleverna i klass Es22c på de Geergymnasiet i Norrköping startade en namninsamling mot en eventuell utförsäljning av kommunägda Louis de Geer-hallen.

Vill rädda de Geer

Nu under fredagen lämnade eleverna över namninsamlingen till kommunalråd Sophia Jarl (M). Totalt har eleverna samlat in 3894 namn som protesterar mot en eventuell försäljning av konserthuset.

Kulturdebatten i Norrköping

– Elden finns kvar. Vi är fortfarande väldigt många som bryr oss väldigt mycket. Vi är rädda att de tar ett beslut snart och då vill vi få upp det här i debatten igen, säger Alma Olsson som är en av initiativtagarna.

Sophia Jarl (M) efter att ha tagit emot underskrifterna. Foto: Axel Brantemo/SVT

Artist bojkottade Norrköping

Bakgrunden till namninsamlingen är den kulturdebatt som rasade i Norrköping under en stor del av hösten – och som också fick nationell uppmärksamhet efter att artisten Tomas Andersson Wij uppmanat sina kollegor till bojkott av staden.

Utredningen om utförsäljningen är fortfarande inte klar – och de senaste månaderna har den i höstas så heta kulturdebatten i Norrköping svalnat något.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturdebatten i Norrköping

Mer i ämnet