Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artisten Tomas Andersson Wij och Norrköpings kommunstyrelseordförande Sophia Jarl (M). Arkivbilder. Foto: TT/SVT

Andersson Wij uppmanar artister till Norrköpings-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping och uppmanar sina artistkollegor att göra detsamma. I ett inlägg på Instagram riktar den folkkäre artisten kritik mot stadens borgerliga styre som nyligen aviserat en ny kulturpolitik.

I inlägget refererar Andersson Wij till en konsert i staden i somras då Norrköpingsbandet Eldkvarn gjorde sin sista spelning. Bandet presenterades då av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

”Det är samma Sophia Jarl som nu ihop med SD, L och KD bestämt att kultur i Norrköping inte ska få kosta staden någonting. Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas”, skriver Andersson Wij och fortsätter:

”Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det”.

Bakgrunden till kritiken är bland annat att stadens kultur- och fritidsförvaltning avskaffas och stadens kulturchef sägs upp. Kulturverksamheterna ska i stället inordnas i ett nytt Tillväxtkontor. Det förbereds även för en utförsäljning av det allmänägda konserthuset Louis De Geer.

Debattartikel i Expressen

Sophia Jarl har så här långt bemött kritiken i en debattartikel i Expressen under rubriken ”Kultureliten är en del av det bortskämda Sverige”.

Hon skriver bland annat:

”Min prioritering är skola, vård och omsorg och tillväxt för att säkra framtiden i Norrköping. De som ser kultur som en sammanhållande kraft i ett fungerande samhälle borde väl vara de första som talar om hur de kan bidra i större utsträckning när kommuner genomgår tuffa tider?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.