Nya South Park-spelet är här – men är humorn intakt?

Publicerad

Förra South Park-spelet censurerades i stora delar av världen, nu är uppföljaren här. I South Park: The fractured but whole, blir killgänget i den amerikanska småstaden superhjältar. Men frågan är om den råa humorn som är seriens signum får fria tyglar i det nya spelet.

När speljätten Ubisoft 2013 gav ut det första South Park-spelet av seriens originalskapare Trey Parker och Matt Stone uppstod en censurdebatt. Utgivaren Ubisoft, som köpte rättigheterna nära releasedatum, valde att dölja flera scener när spelet lanserades i Europa, Asien och Australien.

De borttagna scenerna inkluderade bland annat aborter, utomjordings-experiment och nazistzombies.

– På den tiden var tanken på att gå så långt i ett spel rätt ny. Men spelet censurerades inte i USA och världen satte inte stopp för det så det blev väl lite mer accepterat: ”Okej, ni vår ändå se sånt på internet”, säger Jason Tudor, spelproducent på Ubisoft, till Kulturnyheterna.

Satirserien South Park har sedan starten 1997 byggt sin humorvärld på våld, svordomar och sex. Ändå var det först när skaparna tog konceptet till spelvärlden som censur kom på fråga.

– På vissa sätt tror jag att folk kommer reagera annorlunda när de måste göra vissa saker. Det känns annorlunda att se South Park-karaktärerna säga eller göra stötande saker. Men när man medverkar i det och själv är ansvarig märker jag att spelare reagerar mer ett lite mer förskräckt skratt, säger Jason Tudor.

Ubisoft deltog i den kreativa processen

Inför spelet med den ordvitsiga titeln South Park: The fractured but whole, som släpptes den 17 oktober, har många undrat hur fritt utrymme humorn fått. Denna gång har speljätten Ubisoft inte kommit in efter att spelet varit färdigutvecklat, utan deltagit i hela den kreativa processen.

– Ubisoft har stått i en knivig position. Skämten får inte vara alldeles för grova för då riskerar man att de inte kan visas i många länder. Samtidigt får South Park-andan inte gå förlorad. Många har väntat på att se om det nya spelet är en vanilj-version, säger Kulturnyheternas spelkritiker Joachim Sundell:

– Jag gick in med en rätt kritisk blick, men jag måste ändå säga att utifrån det jag hittills sett känns South Park fortfarande som South Park; det är grov humor och skarp samhälls-satir. Men det känns också som att man på ett lite smartare sätt förhåller sig till utmaningen med interaktiv humor. Så man kringgår kanske litegrann de ämnen som var så känsliga i det förra spelet, säger han.

”Fortfarande chockerande”

Och enligt utgivarna själva har det nya spelet inte censurerats. Däremot berör spelet inte de känsliga ämnen som föregångaren gjorde.

– Det är fortfarande chockerande, men skämten passerar inte sådana gränser som skulle göra att vissa länder inte kan visa dem, säger Jason Tudor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.