Barcelonaförfattaren Carlos Ruiz Zafón är död. Foto: AP/TT

Författaren Carlos Ruiz Zafón död

Publicerad

Författaren bakom den internationella storsäljaren Vindens skugga, Carlos Ruiz Zafón, har avlidit efter en längre tids sjukdom, rapporterar flera spanska medier. Han blev 55 år gammal.

Carlos Ruiz Zafón är uppvuxen i Barcelona och har refererats till som den bäst säljande spanska författaren efter Miguel Cervantes, upphovsmannen bakom Don Quijote.

Han debuterade 1993 med den prisbelönta ungdomsromanen El príncipe de la niebla (Dimmans prins), men det stora genombrottet kom först 2001 när Vindens skugga gavs ut på spanska. Romanen har sedan dess sålts i över femton miljoner exemplar i 19 länder och är den första av fyra böcker i bokserien De bortglömda böckernas gravkammar.

Enligt tidningen La Vanguardia avled Carlos Ruiz Zafón i sitt hem i Los Angeles efter att ha diagnostiserats med cancer för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.