Anonyma hot mot kvinnor i spelvärlden blir allt vanligare.

Speldesigner vill försvara hotade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Speldesignern Brianna Wu skapar nu en fond för att ge legal hjälp till kvinnor som blivit hotade av manliga spelare.

Brianna Wu hamnade i medial fokus när hon i oktober fick fly sitt hem efter att ha mottagit dödshot från anonyma personer inblandade i Gamergate. Det var efter att hon skrivit om fenomenet på Twitter som Wu utsattes för ett drev i sociala medier. 

– Att slå tillbaka är det enda mobbare förstår, skrev Brianna Wu på Twitter i samband med att hon i fredags annonserade sitt initiativ på sociala medier.

Gamergate

Målet med fonden är enligt Wu att driva civilrättsliga processer mot personer som förtalat och hotat kvinnor på nätet. Detta fenomen har blivit allt vanligare på sista tiden och flera kvinnliga spelskapare och debattörer har utsatts för hot på nätet.

– Att de personer som skickar dödshot tilll mig hamnar i fängelse är inte bara viktigt för mig. Det är viktigt för hela spelindustrin, skriver Brianna Wu på sin twitter.

De första inlägget som Wu skrev: ”Announcing the legal defense fund for women targeted by Gamergate” har fått positiv respons och hittills delats över 1.900 gånger på Twitter.

Gamergate

Hashtagen ”Gamergate” började användas av twittrande spelare i augusti 2014 för att kritisera förhållandet mellan spelrecensenter och spelindustrin. Tråden urartade dock snart till en plats för sexistiska och misogyna kommentarer och rena hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamergate

Mer i ämnet