En bild ur Simon Stålenhags Ur varselklotet och en av maskinerna i Generation Zero. Foto: Fria Ligan/Avalanche

Spelstudion om kritiken: Det är inget upphovsrättsintrång

Uppdaterad
Publicerad

Svenska spelet Generation Zero har fått kritik av Simon Stålenhag för att vara förvirrande likt hans uppmärksammade Ur varselklotet-böcker. Nu svarar spelstudion att de inte håller med om konstnärens synpunkter, och att de inte har inspirerats av hans konst.

I veckan lyfte konstnären Simon Stålenhag frågan om likheterna mellan hans scifi-böcker Ur varselklotet och det kommande svenska spelet Generation Zero. Stålenhag ser inget problem med likheterna i sig, men vädjade till spelstudion Avalanche att de skulle förtydliga att han inte är inblandad, då han återkommande får frågor om detta från sin publik.

– Jag är väldigt liberal när det kommer till att inspireras av andras verk. Men det här skapar förvirring, för folk förstår inte om det är ett officiellt spel som jag gjort, och det känns väldigt onödigt, sa Simon Stålenhag till Kulturnyheterna.

Håller inte med

I ett mejl till Kulturnyheterna ger nu Generation Zero-skaparna sin syn på frågan, där de inte håller med om att det skulle finnas likheter mellan spelet och Stålenhags konst.

”Vad gäller Simon Stålenhag så delar vi, Avalanche Studios, inte hans åsikt. Det föreligger varken upphovsrättsintrång eller något annat intrång i Simons rättigheter”, skriver Anna Bouveng, vice kommunikationschef på Avalanche, i mejlet.

Företaget vill däremot inte ställa upp på en intervju.

Har inte inspirerats

När Simon Stålenhag nås av företagets kommentar förtydligar han i sociala medier att han aldrig anklagat Avalanche för upphovsrättsintrång. När Kulturnyheterna åter igen söker Avalanche för en intervju tackar de nej på nytt, men förtydligar sitt svar:

”Simon Stålenhag har inte – direkt eller indirekt – varit involverad i Generation Zero”, skriver Anna Bouveng i ett sms till Kulturnyheterna.

”Hans alster har heller aldrig använts som referensmaterial i produktionen av vårt spel”, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.