Spionförfattaren John le Carré är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske författaren John le Carré, är död, uppger hans agent, enligt AP. Känd för sina spionberättelser skrev han över tjugo romaner, som har sålt över 60 miljoner exemplar. Han blev 89 år.

Känd för världen som spionromanens mästare, med böcker som Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1979), var John le Carré en av Storbritanniens mest berömda författare. 

Le Carré gick bort den 12 december efter en tids sjukdom – inte av covid-19 uppger hans förlag i ett uttalande.

– Våra tankar går till hans fyra söner, deras familjer och hans kära hustru Jane, säger förlagets vd Jonny Geller.

Spion och alias

John le Carré föddes 1931 i staden Poole i södra England och hans egentliga namn var David Cornwell.

Han arbetade inom den brittiska underrättelsetjänsten under kalla kriget, stationerad i Västtyskland, och det var där, under tiden när Berlinmuren restes, som han blev författare med skildringar av underrättelsetjänsternas fördolda värld som vann stora läsarskaror.

Le Carré slog igenom 1963 med boken Spionen som kom in från kylan. Efter det har han givit ut över tjugo romaner som har översatts till 36 språk och sålt i över 60 miljoner exemplar.

”Såg djupt i 1900-talets själ”

Enligt Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag, skapade le Carré den moderna spionromanen.

”Men han gjorde så mycket mer än så, han såg djupt in i 1900-talets själ. Han var en fantastisk stilist och människoskildrare, en stor humanist. Han är där uppe med Dickens och Conan Doyle, en mästare i sin genre, men också en mästare oavsett genre”, skriver Sandström i en kommentar till TT.

Boken Tinker, Tailor, Soldier, Spy från 1979 blev 2011 film i regi av svenske Tomas Alfredson.

John le Carré mottog flera internationella priser. Bland annat svenska Olof Palmepriset 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.