Tom Petty är en av artisterna vars låtar Wixen Music Publishing äger rättigheterna till. Foto: TT

Spotify stäms i USA – krävs på 13 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska strömningstjänsten Spotify stäms av en amerikansk musikförläggare på 1,6 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 13 miljarder svenska kronor, rapporterar AFP.

Wixen Music Publishing äger rättigheterna till över 10.000 låtar av bland andra Tom Petty, Neil Young och The Doors. Spotify har misslyckats med att få licens från Wixen att distribuera låtarna i sin musiktjänst och därför lämnade Wixen Music in en stämningsansökan mot företaget i en domstol i Kalifornien förra veckan.

Wixen menar också att Spotify lagt ut en del av arbetet med att sköta licenser och royalties på ett annat företag, Harry Fox Agency, som enligt stämningsansökan låtit bli att söka de nödvändiga licenserna.

Undvikit att betala

Tidigare i år upprättade Spotify en fond på över 370 miljoner kronor som skulle gå till förlikning i liknande fall där man undvikit att betala upphovsrättspengar till vissa artister och låtskrivare.

Spotifys årsredovisning för 2016 visade på en omsättning på 28,6 miljarder kronor. Samtidigt gjort bolaget en nettoförlust på 5,3 miljarder. Spotify förväntas börsnoteras för motsvarande 20 miljarder, men när det sker har bolaget ännu inte avslöjat.

Spotify har inte kommenterat stämningsansökan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.