Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek informerar nu att man har lagt till ett notissystem i musiktjänsten för att hindra desinformation om pandemin från att spridas. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Spotifys Daniel Ek beklagar Rogan-kontroversen

Uppdaterad
Publicerad

Spotifys vd Daniel Ek skriver i ett meddelande till sina anställda att företaget inte har några planer på att göra sig av med Joe Rogans podcast.

”Vi bör ha tydliga riktlinjer kring innehåll och vidta åtgärder när de bryts, men om man tystar någon så är man ute på hal is”, skriver Ek som också ”djupt beklagar” att kontroversen kring Rogan har påverkat Spotifys anställda.

Det har stormat mycket kring Joe Rogans podcast ”The Joe Rogan Experience” den senaste tiden.

Det började med att han intervjuade läkaren och vaccinforskaren Robert Malone. I ett upprop kallar 270 forskare, läkare och sjuksköterskor podden för ”en av världens mest inflytelserika källor till skadlig information om vaccin och pandemin” och efter det att Neil Young uttryckt sin kritik och krävt att Spotify tar bort hans musik har flera andra artister följt efter.

Nästa kontrovers handlar om att Rogan har uttryckt sig rasistiskt, något som bland annat kritiserats av sångerskan och låtskrivaren India Arie, som på Instagram har delat ett redigerat videoklipp där Rogan använder n-ordet flera gånger. Hon har även kontaktat Spotify för att ta bort sin musik från plattformen.

Spotify har svarat genom att ta bort 70 avsnitt av Rogans podcast och meddelar att man kommer att förse poddar som tar upp coronaviruset med länkar till ytterligare information om pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.