Författaren Roxande Gay tar bort sin podcast från Spotify. Foto: TT

Författaren lämnar Spotify i protest

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och podd-profilen Roxane Gay är den senaste i raden att bojkotta strömningstjänsten.

Efter att Neil Young lämnade Spotify förra veckan i protest mot att strömningstjänsten upplåter plats åt poddaren Joe Rogan, har fler artister följt efter. Joni Mitchell, India Aire och folkrocktrion Crosby, Stills & Nash har meddelat att man tar ner musik från plattformen.

Nu skriver författaren Roxane Gay, som bland annat ligger bakom den hyllade boken Bad feminist, att hennes podcast inte längre kommer att finnas på Spotify. I podden The Roxande Gay Agenda samtalar författaren med inbjudna gäster om bland annat feminism, populärkultur och rasism.

I en opinionsartikel  i New York Times menar Gay att Joe Rogan sprider desinformation om pandemin och att den typen av felaktiga påståenden har förlängt coronapandemin och förvärrat människors lidande.

Skriver att Spotify inte tar ansvar

Hon ger inte mycket för Spotifys besked för några dagar sedan om att man ska förse poddavsnitt om pandemin med notiser som guidar lyssnaren till mer information om corona och vaccin.

– Plattformen som tillåter den här desinformationen frånsäger sig sitt ansvar. Att inte göra någonting får de att låta som att de skyddar det fria ordet, skriver hon.

Hon menar också att hon inte försöker förhindra någons rätt att uttrycka sig.

– Att säga att Mr Rogan inte ska få fri tillgång till Spotifys mer än 400 miljoner användare är inte censur, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.